Публикация

БЛС обсъди с медици от Кърджали преговорите за НРД 2018

БЛС обсъди с медици от Кърджали преговорите за НРД 2018

На срещата бе подчертана необходимостта от промяна в редица медицински стандарти, също и в цените на клиничните пътеки


Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и оперативното ръководство на съсловната организация се срещнаха в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” с медици от Кърджали.

 

Състоя се оживена дискусия, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с финансовите параметри на преговорите между БЛС и НЗОК за Нацфионалния рамков договор за 2018 г. Сред многото проблеми, идеи и становища, които домакините споделиха, бе отдавнашно виждане относно отблокиране резерва на Националната здравноосигурителна каса за разплащане по една или друга медицинска дейност. Искането е това да става след съгласуване с БЛС.

 

За пореден път лекарите настояха бюджетът на осигурителната институция да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата и да има яснота относно размера на трансферите за здравно осигуряване, които държавата прави за осигурените от нея лица, включително деца и пенсионери, както и държавни служители. 

 

Д-р Венцислав Грозев напомни, че за последните 5 години трансферите за здравно осигуряване от държавата са се увеличили с 200 млн. лв., а средствата от здравноосигурителните вноски от работещите и работодателите са нараснали с 1 млрд. лв.

 

Акцент бе поставен и върху необходимостта да се изнесат част от дейностите от болничната в извънболничната медицинска помощ, но с адекватна цена.
На срещата бе подчертана необходимостта от промяна в редица медицински стандарти, също и в цените на клиничните пътеки, огромната част от които не са коригирани от въвеждането им.

 

Бе обсъдено участието на специализантите в лечебния процес, необходимостта от продължаващо обучение и повишаване квалификацията на лекарите.

 

Гостите на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” разгледаха ОАИЛ и операционния блок. Изпълнителният директор доц. Тодор Черкезов ги запозна с най-важното от дейността на болницата. Той показа направеното досега от неговия екип в организираната от Лекарския съюз кампания срещу насилието над медици. Бяха споделени идеи за бъдещи дейности.

 

Коментари