Публикация

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА „10 МИНУТИ САМО ЗА ТЕБ”

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА „10 МИНУТИ САМО ЗА ТЕБ”

Актрисите Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова са лица на инициативата


На 22.05.2017 стартира информационна кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”. Целта на инициативата е да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура. Организатор е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

 

Началото на кампанията бе дадено с пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести. „Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социалноначимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка. Убедена съм, че само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и имунизациите”, смята Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.  Посланиците на  кампанията актрисите Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова се ангажираха с каузата да популяризират необходимостта от превенция и профилактика на заболяванията, свързани с HPV.

 

По време на кампанията бяха организирани няколко събития на открито, чрез които посланията достигнаха до максимално много хора.  На 1 юни доброволци на Български младежки червен кръст раздаваха брошури в Южния парк в София. На 10 юни бе разположен информационен щанд  до Народния театър „Иван Вазов” в София, а на  17 юни - в центъра на Благоевград . 

 

Брошурите на кампанията бяха раздавани и на пациентите от диагностично-консултативните центрове в цялата страна. Инициативата подкрепиха също Театър „Българан” ,  Драматичен театър „Николай Масалитинов” в Пловдив,  Народен театър „Иван Вазов” в София; Малък градски театър "Зад канала". 

 

Специално за  „10 минути само за теб” бяха създадени видеа с актрисите Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова; с лекарите д-р Валери Цеков и д-р Николай Николов и др. Заснети бяха и истории на пациентки, преминали през заболяването рак на шийката на матката.

 

В рамките на инициативата бе  организиран и Facebook конкурс за снимка „10 минути само за мама и мен”, който стартира на 27 юни. До 17 юли участниците изпращаха фотоси и разпространяваха посланията на кампанията в една от най-големите социални мрежи. Победителите в конкурса  Дима Дескова и майка й Нонка Дескова от гр. Стрелча събраха 209 лайка и спечелиха първо място. Наградата на двете участнички е среща с актрисата Йоана Буковска-Давидова и посещение на снимачната площадка на един от най-гледаните тв сериали „Откраднат живот” на 22 септември.

 

Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ - София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България. Медиен партньор е Edna.bg

 

Повече информация може да намерите на Facebook страницата на кампанията, на сайта на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и в Youtube канала. 

Коментари