Публикация

Лилия Асенова: Болестта може да се приеме като послание, а не като наказание

Лилия Асенова:
Болестта може да се приеме като послание, а не като наказание

Лилия Асенова е председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Тя се сблъсква с тежкото заболяване, когато е едва 24-годишна.


 

Лилия Асенова успява да пребори рака и да излезе победител. Посвещава се да работи за тази кауза и през 2006 г. създава Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката  с идеята да помага на жените в битката им с рака, да информира младите хора за първичната и вторична профилактика на второто по честота онкологично заболяване при жените в България и единственото предотвратимо онкологично заболяване.

През годините сдружението е организирало множество информационни кампании, като тази година инициативата „10 минути само теб” е изцяло е насочена да повиши информираността за превенция и профилактика на HPV и свързаното с вируса заболяване. Кампанията е продължение на приетата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която осигурява ваксинации с публични средства за 12-13 годишните момичета преди половият им дебют.

 

Разкажете ни кога се сблъскахте с диагнозата рак на маточната шийка?

 

Л: Когато ми поставиха диагнозата рак на маточната шийка, бях твърде млада, бунтарка. Преди това бях свидетел как майка ми  премина през такова заболяване. Загубих я, преди да започне моят житейски път на пациент. Нейният пример как се справяше със заболяването се оказа по-ценен, отколкото грижата й към мене. Трудно ми е  сега да върна лентата назад, страховете, мъчителните безсънни нощи и натрапчивата мисъл, че ще си отида твърде млада. Когато чух думите на лекаря, че незабавно трябва да ми направят операция и че диагнозата е РАК, целият смисъл на живота се сгромоляса пред мене. Обикалях по градските библиотеки, за да прочета какъв е този вирус HPV, който е причинил това сериозно заболяване. Тогава загубих и майчинския си инстинкт към дъщеря си, която беше на бебешка възраст.

 

Кой беше най-важният момент в лечението?

 

Л: Най-важното във такъв момент е изборът на "правилния лекар" в специализирано лечебно заведение – онкогинекология! Това бе най-ключовият момент в моето продължително и нелеко лечение! Лекарят ми даде надежда и вяра, че заедно можем всичко, спечели доверието ми! Неговата осанка, шеговитият благ характер, жизнеността му, човечността и отдадеността към професията му ме заплениха и ми дадоха стимул да изляза от омагьосания кръг на безнадеждността и да събудя потенциала си! Той стана най-добрият ми "приятел", но и аз бях най-дисциплинираният пациент. И до ден днешен пазя личния си дневник със всичко, което  ми е казал, а аз съм записала - поредната биопсия  и резултатите, часа и датата, в които трябва да се явя в кабинета му, поредния му виц, поредната му препоръка със какво да се храня, без които престоят ми в болницата беше немислим. Преживях толкова моменти, в които дъхът ми притихва, докато чакам резултата, операцията, следоперативното лечение... Проумях, че този рак на шийката на матката трябва да стане отправна точка за едно ново начало в живота ми! Разбрах,че болестта може да не се възприема като наказание, а като послание! Разчетох посланието - ние сами сме отговорни за нашето здраве, всеки от нас прави себе си болен, нещастен или силен! За да извлечем максималното от живота трябва да се променяме!

 

Ваксината срещу HPV е включена в имунизационния календар и е безплатна за родителите, които решат да ваксинират своите 12-13 годишни дъщери.  Какво е мнението ви?

 

Л: Много по-благоприятно е да предпазваме и подкрепяме здравето си, отколкото да го възстановяваме мъчително и болезнено! Възможността за първична профилактика на онкологично заболяване говори еднозначно, всичко друго казано във тази посока е невежество! Необходима е позитивна промяна в начина на предоставяне на информацията за ползите от имунизацията, информация за безопасността на ваксините, както и нежеланите последици от оказа да бъдат приложени. Приоритет на нас като организация е ежедневното информиране на хората за целите и ползите от доброто ваксинално покритие, а не спорове с антиваксинални движения! През 2012 г. моята лична кауза за борба с рака на шийката на матката стана национална. Подкрепата от страна на държавата чрез приемането на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка  беше източник на огромна утеха и гордост за мене като пациент, както и на радост за мен като борец за защита на женското здраве. Хиляди12-годишни момичета се възползваха от възможността, предоставена им от държавата за профилактика на второто по честота онкологично заболяване сред жените - заболяване, от което всеки ден умира по една българска жена!

 

Безопасна ли е ваксината срещу HPV?

 

Л: Много преди ваксината да се появи на пазара у нас, аз бях наясно с ползите, тъй като имах близки, живеещи в чужбина и възможността да черпя информация оттам. Нямам никакво съмнение относно ефикасността и безопасността на ваксината, това е многократно написано и казано от водещите експерти и специалисти във тази област! Десетки проучвания, провеждани през последното десетилетие, доказаха ефективността, имуногенността и безопасността на ваксините срещу рак на маточната щийка. Над 240 милиона дози от двете ваксини са поставени в световен мащаб, а най-дългото проследяване на ваксиниран контингент възлиза на 10 години. Възможността за първична профилактика на онколкогично заболяване е факт от години във множество развити страни. По данни на СЗО към 14 юли 2012 г. ваксината срещу HPV се поема със публични средства и е безплатна за целевата група в 40 държави. Днес ние забравяме, че епидемиите от най-опасните заболявания - морбили, туберкулоза и пр. не взимат жертви, така както е било в миналото, благодарение на масовото имунизиране на населението срещу тях. В 21 век  е модерно да живеем здравословно. Но ми се иска да отбележа, че едното няма нищо общо с другото – ваксинирането срещу рак на маточната шийка е първа профилактична мярка срещу онкологично заболяване. Ракът на маточната шийка е на второ място по смъртност у нас. С това заболяване у нас се диагностицират  1200 българки годишно, а 400 от тях не успяват да се преборят.

 

 

Повече информация може да намерите на Facebook страницата на кампанията, на сайта на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и в Youtube канала. 

 

 

 

Коментари