Публикация

Доц. д-р Атанас Мангъров: Почти всеки човек се е сблъсквал с HPV вируса

Доц. д-р Атанас Мангъров: Почти всеки човек се е сблъсквал с HPV вируса

Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина


Разкажете за Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка?

 

HPV  e вирусна инфекция, която е широко разпространена. Няма човек, който рано или късно да не се зарази с тези вируси. Инфектирането става основно по полов път, но може да се получи и при съприкосновение с индивиди, които  са заразени. Засяга не само жените, но и мъжете. Там където има такава лигавица, каквато е на шийката на матката - фаринкса, ларинкса, ануса, пениса, може да се получи инфекция с вируса. Особеното на HPV инфекцията е, че в огромна част от случаите -  98-99% , е самоограничаваща се. Това означава, че човек, веднъж заразил се, се “самоизчиства” след около 3-5 години. Понякога обаче нещата тръгват накриво и се стига до развитие на злокачествено заболяване. Другата важна особеност е, че човек, веднъж прекарал такава инфекция, не си създава имунитет и може отново и отново да се зарази. Естествената инфекция не създава имунитет. От тази гледна точка е важно да се имунизира детето, преди да се зарази,най-добре когато е на 12-13 г. Долната граница засега е 9 г. Но дори и човек да е заразен, не пречи да се имунизира, защото естественото заразяване не създава имунитет.

 

Много родители не са наясно, че HPV ваксината е включена в Националния имунизационен календар?

 

Тя не е от задължителните, но е безплатна за момичетата на възраст 12 – 13 години. Трябва обаче да има желание от страна на родителите, а за да се случи това, е важно и  да бъдат информирани.  Това би трябвало да се осъществи от личния лекар. Той прави заявка, ваксината се доставя и се поставя. Процедурата обаче е доста усложнена и това допълнително отблъсква част от онези, които нямат желание и търпение да се занимават с това. Това е обременяващо и за самите лични лекари, които понякога се опитват да си я спестят.

 

Какво трябва да знаят майките, които обмислят дали да ваксинират децата си срещу HPV?

 

Всяка майка има поне 2-3 приятелки, които са били инфектирани с човешки папилома вирус,т. нар. „ранички“ на шийката на матката. Това е преканцероза и е широко разпространено заболяване. Ваксината е едно от най-големите постижения в тази област. Тя сама по себе си не може да предизвика заразяване, защото в нея няма истински вирус. Ваксината представлява имитация на вируса, става въпрос за частици, натоварени с антигени от вируса, които сами по себе си не могат да предизвикат заболяване, а само имунен отговор, който предпазва от такова. За съжаление срещу тази ваксина се проведе една злостна кампания, която доведе до рязък спад на процента на ваксиналното покритие. Резултатите от този спад ще се проявят след около 20-30 години, когато част от тези момиченца, които сега не са ваксинирани, ще се разболеят. Рискът е за децата, но отговорността за това е наша.

 

Може ли да се промени ситуацията?

 

Трябва да се обяснява много за ползите от ваксината. Според мен е важно тя да влезе в групата на задължителните, да е за всички. Този, който не иска да се ваксинира, не може да бъде накаран. Това е реалната ситуация в момента и важи за задължителните ваксини. Когато някой няма желание да ваксинира детето си, няма да го стори. Но с ваксината срещу HPV родителите са поставени пред избор и това прехвърля отговорността върху тях. Изпадат в дълбоки размишления и стават податливи на всякакви манипулации, особено ако вярват на изобилните писания в интернет и жълтата преса.

 

Как бихте оборили най-разпространените митове за ваксината срещу HPV?

 

Чувал съм всевъзможни небивалици за ваксината – от това, че самата тя самата предизвиква рак, че води до автоимунни заболявания, колапсни прояви. Те са абсолютно безпочвени - като например нашумелия случай на детето с грануломатоза на Вегенер – заболяване, което е автоимунно, с неясна причина. Става въпрос за определен брой случаи, които ги има всяка година, без всякаква връзка с имунизациите. Самото заболяване е описано през  1933-34 г., когато никой не е чувал за HPV. Този и други случаи се използват по много злонамерен начин, което в крайна сметка води до това, че децата не се имунизират и съответно могат се разболеят – с тази особеност, черазболяването ще се случи не след 1 седмица или 1 месец, а след 15-20 г., когато всичко което става сега ще бъде забравено.

 

Защо майките предпочитат да вярват на интернет, а не на медицината?

 

Много от тях смятат, че влизайки в интернет получават информация от първа инстанция, че едва ли не са се докоснали до Господ. За тях тази информация е от извора, от естествения източник, какъвто за съжаление няма. Другото, което е, че нямат никакво доверие на държавата.  Когато държавата започне да дава нещо безплатно, всеки има едно наум. Липсата на доверие в държавата и здравната система се отразява в цялостното мислене. Програмата е хубава инициативата, но зад нея трябва да стои държавата, не само като финансиране, но и като отговорност, както по отношение на децата, така и на лекарите. Да е ясно, че имунизациите са безплатни, защото това е държавна политика, защото са безопасни,носят ползи,и лекарите, които поставят ваксините, както и пациентите, на които те се поставят, са защитени. 

 

Повече информация може да намерите на Facebook страницата на кампанията, на сайта на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и в Youtube канала. 

 

 

 

 

Коментари