Публикация

Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова подкрепиха кампания за рака на маточната шийка

Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова подкрепиха кампания за рака на маточната шийка

Двете станаха лица на "10 минути само за теб"


 

Актрисите Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова застанаха зад социалнозначимата кауза на информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”. Инициативата стартира на 22.05.2017 г. с пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести. Организатор на кампанията е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Идеята е хората да получат повече  информация за заболяванията, свързани с HPV вируса , и да насочат вниманието си към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура.

 

„Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка. Убедена съм, че само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и имунизациите”, заяви Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

 

Лицата на кампанията Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова също отправиха послания към  жените да бъдат активно ангажирани в грижата за своето здраве и да ходят редовно на профилактични прегледи. „Ракът е едно от най-сериозните заболявания днес, едно от най-тежките изпитания, но трябва да спрем да го възприемаме като стигма, която ни жигосва и ни прави различни от другите, напротив. Да превръщаме темата в табу само подсилва страхът ни и чувството за обреченост. Когато съумееш да превъзмогнеш личния момент, проумяваш, че си чат от огромното семейство на докоснатите от рак. Обменяйки информация, ти вече си в помощ на превенцията и начините на лекуване. Те благодарение на твоето споделяне имат шанс да се преборят с болестта. Споделената болка винаги е половин болка“, заяви Йоана Буковска-Давидова.

 

 „Родителството  не е постижение, то е работа за цял живот. Всеки ден трябва да бъдем най-добрите родители за децата си. Това означаваме да бъдем информирани кое е най-доброто за тях и да ги предпазваме. Аз трябва да бъда информирана като майка, за да задам правилните въпроси, да получа информация и да предпазя моите деца”, сподели Елена Петрова.

 

Ракът на маточната шийка е вторият по честота при жените на възраст между 15-44 г. , стана ясно от данните, съобщени по време на пресконференцията. Всяка година над  270 000 жени в света умират от заболяването. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света и ако не се предприемат мерки за предотвратяването, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 г. В България всяка година над 1 000 жени се диагностицират с тежката диагноза, а над 400 не успяват да се преборят. В 99,7% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус.

 

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст.

 

Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

 

Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ - София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България.

 

Повече информация може да намерите на Facebook страницата на кампанията, на сайта на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и в Youtube канала. 

Коментари