Публикация

От печата: По-високи заплати в психиатриите и кръвните центрове

От печата: По-високи заплати в психиатриите и кръвните центрове

Корекции в бюджета на МЗ


Най-вероятно в бюджета на Министерството на здравеопазването за догодина ще има корекции и ще се отпуснат повече пари за заплати в лечебните заведения, които са на издръжка на ведомството. Това предвиждат промени в закона за държавния бюджет за 2018 г., внесени между първо и второ четене и от управляващите, и от опозицията, пише в. „Сега“.

 

Предложението на председателя на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ е 8.1 млн. лв. от парите на министерството да се пренасочат от перата за капиталови разходи и придобиване на материални активи. Те ще отидат за увеличение на заплатите в регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, психиатриите и домовете за деца без родители.

 

В момента заплатите в психиатричните болници са 886 лв., в центровете по трансфузионна хематология - 855 лв., в РЗИ - 632 лв., в домовете за медико-социални грижи - 718 лв., което води до сериозен недостиг на кадри, отбелязва изданието.

 

„Увеличението на минималната работна заплата формира риск от изравняване или минимален марж между заплащането на труда на висококвалифицирани експерти с контролни или аналитични функции спрямо длъжностите, изискващи неквалифициран и технически труд“, мотивира се д-р Дариткова. 

 

Всекидневникът коментира, че не е ясно обаче какъв ще е ръстът на заплатите, ако промяната бъде приета.

 

От БСП са по-щедри и предлагат бюджетът на МЗ да се увеличи от 495 млн. лв. на 528 млн. лв., като се дадат 17 млн. повече за заплати, 12 млн. повече за капиталови разходи и още 9 млн. за апаратура”, допълва изданието.

Коментари