Публикация

София е домакин на Първата конференция по медицински и здравен туризъм

София е домакин на Първата конференция по медицински и здравен туризъм

Организатори са Министерството на туризма и Българският лекарски съюз


Министерството на туризма, в партньорство с Българския лекарски съюз, организират за първа година конференция за медицински и здравен туризъм на тема: „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“. 

 

Мероприятието ще се проведе днес, 23 ноември, в хотел „Шератон“. Целта на форума е представители на научния елит от различни области на медицината да споделят своите виждания относно възможността за развитие на комплексен туристически продукт в областта на здравеопазването. 

 

Идеята на конференцията е да се поставят базисни въпроси относно възможностите и проблемите, които стоят пред страната ни за развитие на този вид туризъм. 
Участниците в конференцията са единодушни, че България е страна с огромен потенциал за развитието на медицински и здравен туризъм и по нищо не отстъпва на западноевропейските държави. 

 

„Категорично сме конкурентни на останалите държави от Европа и не само на тях. Притежаваме природен ресурс, добри лечебни бази за балнеология, рехабилитация и спа туризъм, оборудвани за нуждите на пациентите, високо квалифицирани специалисти и всичко това е в пъти по-евтино отколкото в чужбина“, категорични са от БЛС.

 

Тазгодишното събитие ще се фокусира в три основни направления – „Фактори за развитие на медицински и здравен туризъм. Възможности за лечение на чужденци в България“, „Перспективи за създаване на комплексен туристически продукт в областта на медицински и здравен туризъм“ и „Иновации и добри практики в медицинския и здравен туризъм: международната практика“ (в този панел гости ще бъдат представители от Австрия, Сърбия и Израел).  

 

В първите два панела лектори ще бъдат специалисти в областта на ортопедията – доц. д-р Васил Яблански, началник на Отделение по ортопедия и травматология, Болница „Токуда“, на неврологията и рехабилитацията - д-р Емил Милушев, началник на Отделението по неврологична рехабилитация в Университетска болница  “Св. Наум”, на офталмологията – доц. д-р Руска Христова, на хирургията – в лицето на доц. д-р Николай Янев, награден за лекар на годината от БЛС за уникална операция с 3D принтиран индивидуален имплант на челюст и др., както и представители от СБР-НК, на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация, Българската асоциация по геомедицина и геотерапия, представители на големи спа центрове и туроператорски фирми и други.

 

Предстоящата конференция по медицински и здравен туризъм е платформа, позволяваща обмяна на опит и идеи от професионалисти в областта на медицината и туризма. 
Идеята на Българския лекарски съюз и на Министерството на туризма е тази конференция да не е епизодично събитие, а да се превърне в традиция, която да дава възможност за повишаване на ефективността в сектора.

Коментари