Публикация

Диетата на майката кърмачка – много важна при бебешки колики

Диетата на майката кърмачка – много важна при бебешки колики

Промяната в хранителния режим на родилката може да предотврати или да смекчи болезнените спазми


Коликите при бебетата се появяват между 3-та и 6-та седмица след раждането. Има много възможни обяснения за тях, но причината така и не е изяснена. Както бебетата на кърма, така и тези, захранвани с бебешки млека, страдат от болезнените симптоми.

Има редица билкови продукти, съставени само от естествени екстракти, които облекчават значително болезнените колики при бебетата и така помагат за по-лесното преминаване на този труден за цялото семейство период.

 

Изследвания също така показват, че промяната в хранителния режим на майката кърмачка може да предотврати или да смекчи бебешките колики.  Ето някои общи правила, обобщени от медицински изследователи в Университета на Мичиган, САЩ, които е препоръчително да спазва майката кърмачка за здравословен хранителен режим:

 

  • Хранете се редовно поне по 3 пъти на ден плюс допълнителни малки закуски между храненията. Опитайте се да не пропускате хранения.
  • Ограничете колкото е възможно храните и напитките, съдържащи кофеин. Сред тях са шоколад, кафе, чай и безалкохолни напитки.
  • Пийте всеки ден много вода. Ако усещате жажда, значи не пиете достатъчно вода.
  • Ако сте на изкуствени подсладители, посъветвайте се с диетолог какво е безопасното дневно количество, което може да приемате.
  • Опитайте се да сваляте плавно качените килограми покрай бременността и избягвайте рязко ограничаване на калориите, които приемате.
  • Някои бебета стават неспокойни, когато майката консумира храни, предизвикващи газове – броколи, зеле, боб и др. Ако забележите такива признаци при вашето дете, може би е добре да замените тези зеленчуци с други и да наблегнете на чистите протеини.
  • Добре е да се ограничи до минимум консумацията на пикантни храни и алкохол, докато жената кърма
  • Може да пиете чай от копър, който според специалистите увеличава количеството на кърмата. Ползите от тази билка са многобройни. Копърът успокоява болезнените бебешки колики, така че може да го давате и на детето под формата на чай или като част от билков препарат за бебета.
Копърът успокоява болезнените бебешки колики.
Копърът успокоява болезнените бебешки колики.

 

Ползите от кърменето за здравето на бебето са доказани многократно и си заслужава майката да изтърпи временните ограничения по отношение на хранителния си режим, смятат специалистите. Най-важното е кърмачката да спазва диета, която включва много вода и адекватно количество плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни меса, доставящи чисти протеини, както и млечни продукти с ниска масленост.

 

Друга важна препоръка, която дават педиатрите, е кърмачката да избягва храни, които могат да предизвикат алергична реакция при бебето. Най-често такива храни са кравето мляко, яйцата, пшеницата и фъстъците. Ако забележите алергична реакция или увеличение на коликите при детето, добре е да намалите или да се откажете изобщо за известно време от тези храни.

 

Резултатите от изследване, публикувано в американското списание Pediatrics, показват, че изключването на определени високоалергични храни по време на кърменето може да намали плача и нервността при бебетата в първите 6 седмици след раждането.

 

Промяната в хранителния режим на родилката може да предотврати или да смекчи болезнените спазми

 

Изследването включило 90 майки кърмачки, чиито бебета били с изявени признаци на болезнени колики. Наблюдавани били само бебета на кърма на възраст под 6 седмици, които имали колики. Изследването продължило 10 дни, като през това време половината от майките избягвали консумацията на яйца, краве мляко, фъстъци, пшеница, соя и риба. Другата половина от кърмачките продължила да консумира тези храни.

 

В първите 2 дни всички майки записвали колко често бебето им плаче или е нервно. От третия ден двете групи започнали своята едноседмична диета. В осмия и деветия ден майките отново записвали колко често бебето им плаче и е нервно.

 

В края на изследването 74% от бебетата от групата на кърма с ниски алергени имали с 25% по-малко пристъпи на нервност и болезнени колики.

 

"Тези резултати показват, че приемът на алергени с храната на майката е важен фактор за проявата и развитието на бебешките колики“, пишат в заключение изследователите, цитирани от изданието WebMD. Екипът обаче предупреждава кърмачките да не правят драстични промени в диетата си по свое усмотрение, без да се консултират с опитен диетолог.   

 

колики

Коментари

Pavel Iliev Iliev
25 ное 2017 10:17

Благодарности за полезната информация!

Страхотен продукт!