Публикация

Децата в Югоизточна Европа - обездвижени, пушат и се хранят нездравословно

Децата в Югоизточна Европа - обездвижени, пушат и се хранят нездравословно

Проблем е прекомерната употреба на алкохол сред младите, стана ясно на форум в София


Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова откри 39-ата регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа. Тази година темата е посветена на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа. България пое ротационното председателство на Здравната мрежа, информира Министерството на здравеопазването.

 

„Здравето на децата и младите хора е основен приоритет в програмата на българското правителство, тъй като това е инвестиция в бъдещите поколения и просперитета на държавата“, заяви заместник-министър Светлана Йорданова пред делегатите на срещата.

 

Употребата на вредни храни, алкохол, цигари и недостатъчното движение са сред основните проблеми при децата от Югоизточна Европа. 

Ако сега започнем да правим нещо за здравето на нашите деца, за храненето им, за ограничаване на тютюнопушенето, резултатите ще ги видим след 10-15 години, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

Участниците в срещата бяха категорични, че от най-ранна възраст децата трябва да бъдат обучавани на здравословен начин на живот. Ръководителят на Секретариата на Здравната мрежа д-р Мира Дашич даде за пример Черна гора, където за най-малките ученици има час по здравословен начин на живот. 
 

Коментари