Публикация

От печата: България с най-много хоспитализации в ЕС

От печата: България с най-много хоспитализации в ЕС

Без мораториум за генеричните лекарства


Пореден анализ - този път доклад на Еврокомисията за състоянието на здравните системи на страните членки, посочва България както като лидер по хоспитализации и лични разходи на пациентите, така и по лоши здравни показатели, пише в. „Сега“.

 

„Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, изразена в постоянно висока смъртност от заболявания, като например сърдечносъдови заболявания, и нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. Всъщност България има най-високата смъртност от мозъчносъдови заболявания в ЕС и много ниска честота на преживяемост при няколко ракови заболявания“, се посочва в доклада.

 

Според данните през 2014 г. 20 000 смъртни случая - 19% от всички у нас, е можело да бъдат избегнати. Това е т.нар. предотвратима смъртност, която в ЕС средно е 11% и у нас се дължи основно на сърдечносъдови заболявания., отбелязва изданието.

 

В доклада се изтъква, че значителна част от смъртните случаи биха могли да бъдат предотвратени чрез „справяне с поведенческите рискови фактори и засилване на първичната профилактика“. Посочва се, че разпространението на тютюнопушенето и консумацията на алкохол в България продължава да бъде сред най-високите в Европа, като се припомня, че 28% от българите пушат - най-много от всички в ЕС.

 

От публикацията става ясно, че България е абсолютен шампион по хоспитализации - над 320 случая на 1000 души население. Средно в ЕС показателят е около 170 на 1000. Страната ни има и една от най-големите бройки легла за активно лечение в ЕС - 6,0 легла на 1000 души население в сравнение със средно 4,2 за ЕС.

 

„Броят на хоспитализациите, дължащи се на хронични болести, е сред най-високите в ЕС. Вместо да бъдат повторно приемани в болница, пациенти с тези състояния може да се лекуват ефективно в амбулаторната помощ. Анализът на хоспитализациите през 2013 г. сочи, че най-малко 20% от болничните процедури, провеждани в България, биха могли да се провеждат в извънболнични условия“, отбелязва докладът.

 

Разходите на България за здравеопазване в размер на 1117 EUR на глава от населението са третите най-ниски в ЕС през 2015 г. Това съответства на 8,2 % от БВП, доста под средната стойност за ЕС от 9,9%, се посочва още в  документа. Става ясно и че едва 51% от парите идват от публични източници, което е вторият най-нисък дял в ЕС след Кипър. Останалите пари са лични разходи на пациентите.

 

Всекидневникът се спира и на гласувания вчера от депутатите от парламентарната бюджетна комисия предложения мораториум за нови лекарства и дейности.

 

„Поисканата от здравната каса и Министерството на финансите забрана догодина НЗОК да финансира нови болници, нови дейности във вече съществуващи, както и новорегистрирани лекарства беше одобрена и при второто четене на Закона за бюджета на касата за догодина от парламентарната комисия по бюджет. 

 

Очаквано, депутатите приеха леки корекции на мораториума. НЗОК ще сключва договори за нови дейности с болниците, но само за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса. Освен това депутатите решиха забраната за финансиране на нови лекарства през 2018 г. да отпадне за генеричните медикаменти, защото те могат да свалят разходите на НЗОК за медикаменти. Мораториумът обаче остава за новите молекули, които са скъпи“, уточнява изданието.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари