Публикация

Mозъчносъдова болест – какво трябва да знаем?

Mозъчносъдова болест – какво трябва да знаем?

Цитидин и уридин в комбинация помагат при проблеми с паметта


При пациентите с исхемична болест на сърцето рискът да са стеснени кръвоносните съдове, захранващи мозъка, е много висок. Същото се отнася за артериите на вътрешните органи, бъбреците, долните крайници. Атеросклерозата обикновено е генерализиран процес, засягащ артериите в целия организъм.

 

Тялото може дълго време да компенсира влошеното кръвоснабдяване, то да протича с трудно забележими промени, дори без симптоми. Мозъчносъдовата болест не възниква внезапно, но хората обръщат най-често внимание чак когато се появят силни болки в гръдната област, проблеми с движението на крайниците, с говора, при екстремално високо кръвно налягане, световъртеж, припадък и други. 

 

Във всички големи изследвания артериалната хипертония се преценява като главен рисков фактор, водещ до развитие на исхемичен инсулт. Негативно влияние оказва дислипидемията (високите нива на LDL холестерола, високите триглицериди), а също и захарният диабет, наднорменото тегло, обездвижването, високите стойности на пикочната киселина.

 

Преди инсулт човек обикновено получава т.нар. транзиторни исхемични атаки (ТИА). Те наподобяват заболяването, но симптомите преминават обикновено за 24 до 48 часа. При промени в поведението, концентрацията, походката, при внезапно нарушение в говора, при слабост или изтръпване в крайниците, световъртеж консултацията с невролог е задължителна. 

 

При мозъчносъдов инцидент времето за реакция е изключително важно. Бързото възстановяване на мозъчното кръвообращение е жизненоважно. В първите 2 до 3 часа е възможно да се приложи тромболиза. Чрез нея тромбът, който запушва мозъчната артерия, може да се разбие. В някои случаи, вместо във вената, е възможно медикаментът, разтварящ съсирека, да бъде приложен през катетър директно под мястото на запушване (супраселективна интраартериална тромболиза). В най-напредналите центрове се прави и тромб аспирация - механично изсмукване на запушването. В случаите когато не може да се приложи тромболиза, пациентът се лекува по класическите методи. 

 

По отношение на уврежданията на мозъка лечението включва медикаменти за подобряване на мозъчното кръвообращение, за укрепване на метаболизма на мозъчните клетки, за защита на мозъчната тъкан (невропротектори), както и препарати, подпомагащи възстановяването на съседната на инсулта зона, в която невроните не са загинали. След инсулт решаващи са ранната рехабилитация, вторичната профилактика (контрол на рисковите фактори), както и дългосрочният прием на лекарства, защитаващи мозъка и подобряващи неговата функция. 

 

След инсулт се нарушава не само физическият капацитет, но и паметта, възможностите възприемане на нова информация, концентрацията. Проблеми в паметта настъпват и в резултат на съдовата деменция. Тя засяга 5,6% от хората над 60-годишна възраст. Обикновено започва внезапно и най-често се характеризира със загуба на краткосрочна памет. Болестта постепенно прогресира, като се нарушават още една или няколко когнитивни функции.

 

Досега са правени множество изследвания на медикаменти за лечение на съдова деменция. През 2002 г. проф. Стефано Руджиери от Департамента по неврологични науки - Университет „La Sapienza“ в Рим, провежда клинично проучване върху повлияването на симптомите на деменция чрез използване на цитидин и уридин (перорални флакони). Резултатите показват, че тази комбинация притежава статистически значим ефект върху познавателните функции, ежедневната активност и невропсихиатричните симптоми на пациенти със съдова деменция и след инсулт. 

 

У нас е достъпен продуктът Мемостор, който освен уридин и цитидин, съдържа и глутамин, желязо и пантотенова киселина. Установеное е, че тези съставки подпомагат функционирането на мозъка. Освен това играят съществена роля в метаболизма на нервната клетка, стимулират регенерацията на увредени неврони, забавят процесите на стареене. След инсулт Мемостор подпомага и възстановява паметта, концентрацията и мозъчната дейност.

Коментари