Публикация

Д-р Св. Станева: Ваксините са доказали своята ефективност


„Има достатъчно болести, които благодарение на ваксините не се срещат в България от години. Така че имунизационният календар е плод на медицински усилия и дългогодишна практика, а не някаква приумица”.

Това каза пред health.bg д-р Светла Станева, епидемиолог в РИОКОЗ-Варна.

Като пример тя посочи вариолата и детския паралич. Дори епидемията от морбили през последната година не е успяла да засегне напълно населението именно заради приложените в детството ваксини.

Междувременно родители във Варна поискаха да бъде променена уредбата за имунизациите, като им се даде право да решават сами дали да ваксинират децата си.
Те са подготвили петиция в интернет по случая.

Според тях имунизационният календар у нас трябва да е не със задължителен, а с препоръчителен характер. Подготвя се и иск срещу държавата заради това, че без да са имунизирани, децата нямат право да посещават детска ясла и градина.

„Апелирам родителите да се отнасят с повече доверие към медицинските специалисти, грамотно да подхождат към проблема, а не да черпят компетентност от форуми”, призова д-р Станева.

Тя посочи, че вратите на лекарите в регионалната здравна инспекция винаги са отворени за родителите, които се интересуват какво представляват ваксините и какви са рисковете.

 

 

 

Коментари