Публикация

Нов за България грипен щам разболява децата и хората в напреднала възраст

Предпазването от щама Мичиган може да стане с противовирусни препарати и ваксини


Доц. Павлина Глоговска е специалист по белодробни и вътрешни болести в  УМБAЛ „ Д-р Георги Странски“ в Плевен. Автор и съавтор е на над 60 научни съобщения в областта на обструктивните заболявания и 45статии.

 

По какво се различава грипът от обикновената настинка?

 

Грипът се различава от настинката по някои съществени белези, като рязко начало, силно главоболие, болки в очните ябълки, обилно изпотяване. Във фазите след заразяване и острите прояви на болестта може да се очакват кашлица, храчки, болки в гърдите и задух. Заболяването е силно заразно и се предава по въздушно-капков път, чрез кихане и кашляне.

 

Има ли разлика в симптомите на различните грипни щамове?

 

Не може да се каже, че има съществена разлика между симптомите на различните щамове. Грипът, който очакваме да ни порази този сезон, е Мичиган. Трябва да се знае, че това е нов щам за нашия регион и е възможно да има повече заразени хора, защото нямат достатъчно изграден имунитет. Той се отличава от другите грипни вируси предимно с това, че има прояви в дихателната система. При него има обичайните прояви на температура и кашлица през първите 24 часа от началото на заболяването. Не се очакват тежки случаи, както преди няколко години при инфекцията със „свински“ грип.

 

Какви са усложненията при грипа?

 

Белият дроб е най-уязвимият на инфекциозни причинители орган, защото е пряката връзка на организма с околната среда. Най-честото усложнение на грипа е пневмонията. Тя може да протече и като супер инфекция с бактериални причинители. Това означава, че грипният вирус проправя пътя на инфекция с бактерии. Най-често това са пневмококи и страфилококи. Обикновено симптомите на бактериалната пневмония започват няколко дни след проявата на вирусното заболяване. Става въпрос за остра мъчителна кашлица, неповлияваща се от обичайните симптоматични средства, задържане на висока температура, обилно изпотяване, недостиг на въздух и отпадналост. Това състояние може да продължи седмици. Лечението става с антибиотици. 

 

Описани са случаи на развиване на пневмония в рамките на 24 часа, като тя може да завърши с неприятен изход. Известни са и случаи на бронхиолит, който поразява малките дихателни пътища и протича с обилна кашлица, като понякога се наблюдава храчене на кръв.

 

Други усложнения на грипа може да очакваме от страна на горните дихателни пътища, където се развива синузит. Чести усложнения са миокардитите, които поразвят сърдечно-съдовата система и са много трудни за лечение.  

 

Кои са най-уязвимите групи от населението за появата на усложнения?

 

Трябва да се има предвид, че ежегодно повече от 40 000 души в Европейския съюз умират от усложненията на грипа. 90% от смъртните случаи са при хора над 65 години и при пациентите с хронични заболявания. В България всяка година от грип боледуват около 250-300 хил. души. Няма точна статистика колко са починалите.

 

При свинския грип основно бяха засегнати големи групи от работещото население. За разлика от него, се очаква вирусът Мичиган да порази хората, предимно в напреднала и детска възраст. По принцип хората над 65 години имат редица хронични заболявания. Най-застрашени са страдащите от астма, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечносъдови заболявания, бъбречни заболявания и пациенти, които са имуносупресирани, заради прием на лекарства, потискащи имунната система. Изложени на риск са също така децата и бременните жени. Грипният вирус може да се разпространява много бързо в затворени пространства, където пребивават много хора – общежития, училища, лечебни заведения.

 

Какви са спецификите на профилактика при рисковите групи?

 

Винаги съветваме хората, които имат хронични заболявания да се имунизират. Най-сигурната стъпка за протекция срещу грипа е ваксината. Ваксината може да намали тежестта на грипа и в известен процент от случаите да предотврати болестта, защото стимулира производството на антитела в организма.

 

Предпазването от грипа може да стане и с противовирусни препарати, съдържащи римантадин хидрохлорид. Те имат добър терапевтичен успех. Римантадин хидрохлоридът влияе на антигенните подтипове на грипния вирус от група A H1N1 и съответно 2 и 3. Той може да се използва за лечение, както в първите 48 часа от появата на първите симптоми на грипната инфекция, така и като профилактика в рамките на няколко седмици. Лечението с противовирусни средства може да предотврати усложненията в 44% от случаите и да редуцира необходимостта от болнични лечение до 63%.

 

Какви съвети бихте дали за предпазване от заразяване?

 

Извън употребата на ваксини и противовирусни препарати, са необходими ежедневни превантивни мерки, които са за жалост често се забравят. Важно е да се измиват ръцете и да се избягват контактите с болни хора. На заразените трябва да бъде разяснено, че лесно биха могли да бъдат източник на инфекция и затова трябва да си стоят в къщи. Необходимо е да се приема здравословна храна, течности и витамини.  

Коментари