Публикация

От печата: Само четирима пациенти от ЕС са се лекували планово у нас

От печата: Само четирима пациенти от ЕС са се лекували планово у нас

Българите, търсещи терапия в чужбина, многократно повече


На фона на обявените от Министерството на туризма десетки хиляди чужденци, посещаващи България за лечебен туризъм, данните на здравната каса сочат по-различна картина. Интересът към планово лечение у нас, покрито с публични средства, т.е. не от джоба на пациента, е нулев от страна на гражданите на ЕС, пише в. „Сега“.

 

През 2016 г. случаите на пациенти от държави - членки на ЕС, лекувани у нас с т.нар. формуляр S2, са едва четири (трима германци и един белгиец).

 

Според евродирективата, ако дадена държава не плаща дадена терапия или ако достъпът е затруднен заради големи листи на чакащи, на пациента може да се осигури лечението в друга страна членка. Тъй като едва ли у нас има лечение, което да не се осигурява в Германия, вероятно германските граждани са дошли у нас заради дълги листи на чакащи там. Според евродирективата лечението се плаща по местните цени, т.е. германската здравна каса е платила на нашата НЗОК по българската тарифа, пояснява изданието.

 

През 2015 г. планово лечение по тази схема у нас са получили двама души - от Германия и от Великобритания. За тази година още няма регистриран нито един.

 

От публикацията научаваме, че гражданите на ЕС получават и спешно и неотложно лечение у нас при нужда. Тук отчетените пациенти са повече - 2100 през 2015 г., 2954 през миналата година и 1571 за първите 7 месеца на 2017 г. Отново най-много са пациентите от Великобритания и Германия. За тях отново плащат фондовете в страните, където те се осигуряват, и отново по наши цени.

 

Но и тези данни са далеч от обявените 26 300 чужденци, лекували се у нас за първите девет месеца на тази година според Министерството на туризма. През 2016 г. те са били дори повече - 47 500 души. Вероятно става дума за пациенти, които си плащат сами лечението - основно за стоматология и очни операции и за спа и балнеолечение, коментира всекидневникът.

 

За сравнение, българите, които се лекуват в ЕС - както планово, така и по спешност, са многократно повече. Само плановите пациенти, които трябва да бъдат одобрени от НЗОК, за да се лекуват за сметка на касата навън, годишно са поне 500.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари