Публикация

Доказано: солариумите увеличават риска от рак на кожата

Да бъдат забранени предлагат американски учени, доказали че изкуственият закар е изключително опасен за кожата и води до злокачествени образувания


Ползването на солариум е поопасно с оглед развитието на  онкологични заболявания,  отколкото цигарите - заключиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско  . Редица изследвания доказали, че броят на раковите заболявания на кожата, предизвикани от солариумите, превишава броя на случаите на рак на белите дробове вследствие на пушенето.

 

Световната здравна организация (СЗО) и Американската академия на дерматолозите категорично се противопоставят на изкуствения загар. СЗО смята, че солариумите носят канцерогенна опасност от високо ниво и ги изравняват с пушенето като заплаха за здравето. Работна група от организацията откри, че хората, които често са ползвали солариум до 30-годишната си възраст, със 75% са по-склонни към развитие на меланом – най-опасната форма на рак на кожата.

Експерти от Сан Франциско обединили данните, събрани през периода 1986-2012 г. в 88 предишни проучвания. А това включва информация за 500 000 души, живеещи в САЩ, Австралия и още 14 страни в Западна и Източна Европа. Според данните около 55% от студентите и 36% от възрастните хора някога са ползвали солариум. Във всички възрастови групи повечето са били жени.

 

Изводите от изследването:

 

всяка година не по-малко от 419 000 случая на базално-клетъчен рак на кожата и почти 11 000 на меланом са предизвикани от солариумите, които хората са ползвали в миналото си. За сравнение – в страните, включени в изследването, само около 363 000 случая на рак на белите дробове са свързани с пушенето.
Експертите смятат, че тези данни са напълно достатъчни, за да се забрани използването на солариуми на законодателно ниво. В САЩ вече се предприемат стъпки в тази посока – днес в 33 щата, както и в окръг Колумбия, изкуственият загар е забранен за непълнолетни лица. Учените обаче са на мнение, че това трябва да обхване всички възрастови групи в цялата страна.

 

Източник:jivotatdnes.bg

Коментари