Публикация

Почина проф. Александър Хинев

Почина проф. Александър Хинев

Активната му работа и основните му научни разработки бяха в сферата на онкоурологията, андрологията, бъбречната трансплантация


С прискърбие съобщаваме, че на 60-годишна възраст внезапно ни напусна многоуважаваният и обичан от всички лекар, преподавател и учен проф. д-р Александър Хинев.

 

Проф. Хинев оставя ярка следа в медицинските среди във Варна като човек, отдаден на пациентите, студентите и колегите си. Той ще бъде запомнен с огромния си принос в Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и като основател на модерната урология в МУ-Варна. 

 

Активната му работа и основните му научни разработки бяха в сферата на онкоурологията, реконструктивната урология, лапароскопската урология, андрологията и бъбречната трансплантация. Специализирал е в Германия, Франция, Швеция, Египет, Япония, Швейцария, Великобритания, Италия и други. Внедрил е в клиничната урологична практика редица нови диагностични и лечебни методи. Има признати три рационализации.

 

Проф. Хинев е роден на 02.06.1957 г. в с. Н. Козлево, Шуменско. Завършил е Английска езикова гимназия във Варна и медицина във ВМИ - Варна, през 1984 г. Има придобити специалности по урология и онкология и диплома по здравен мениджмънт.

 

Кариерата си започва като клиничен ординатор в Урологична клиника - Варна (1984-1987 г.). През 1988 г. е избран за научен сътрудник към същата клиника. Хабилитира се за доцент през 2000 г., а за професор – през 2013 г. Основните му научни разработки са в областта на онкоурологията, ендоурологията, андрологията и бъбречната трансплантация. Внедрил е в практиката много нови диагностични и лечебни методи.

 

През 2014 г. проф. д-р Александър Хинев бе удостоен с Награда „Варна“ за цялостно научно творчество.

 

Цялата академична общност и лекарско съсловие дълбоко скърбят за човека, преподавателя, лекаря, приятеля проф. д-р Александър Хинев.

 

Поклон пред светлата му памет!

 

Поклонението ще се състои на 28.11.2017 г. от 11:00 часа в Аудитория „Владимир Иванов“ в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, а погребението е от 13:00 часа на Централни гробища - Варна.

Коментари