Публикация

Пациенти на протест заради мораториума върху лекарствата

Пациенти на протест заради мораториума върху лекарствата

Замяната на лекарствата в цяла Европа е само по медицински показания, подчерта Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум“


Пациенти излязоха тази сутрин на протест в столицата. Пред сградата на посолството на Италия (на ул. „Шипка“ 2) те изразиха несъгласието си с намерението на управляващите да въведат мораториум върху иновативните лекарства за догодина, които се заплащат от НЗОК.

 

Протестът се организира от Федерация „Български пациентски форум“.

 

Председателят на пациентското сдружение Иван Димитров изтъкна, че за събитието са информирали омбудсмана Мая Манолова и посланиците на 17 европейски държави у нас.

 

„Държавата ще започне да заплаща най-евтиния медикамент. Ако човек иска да си продължи лечението, с което досега се е лекувал, и има ефект от неговото лечение, ще трябва да си доплаща“, поясни Иван Димитров пред Българското национално радио.

 

Той подчерта, че иновативните лекарства за 2018 г. са за около 15-ина заболявания, сред които са белодробна фиброза, рецидивирал рак на гърдата, левкемии

 

Замяната на лекарствата в цяла Европа се случва само и единствено по медицински показания, когато лекарят е видял, че даденият медикамент не върши работа, подчерта председателят на Федерация „Български пациентски форум“.

Коментари