Публикация

Наследява ли се майчината фигура?


Според изследвания гените определят 80% от теглото и формата на тялото, но едновременно с това съществена роля за фигурата играят личният избор и средата, в която живеем.

Когато разглеждате стари снимки на майка си и установите, че сте нейно копие, не си мислете, че с навлизането в средна възраст непременно ще придобиете същата форма на тялото. Отчетете факта, че майка ви е живяла в друго време – когато жените не са били така забързани, не са спортували редовно и никога не са отказвали парче торта. Докато съвременните жени израстват с много спорт и диетични храни.    

Изследване на еднояйчни близнаци през 90-те години на миналия век е установило, че гените играят основна роля за формата и размерите на фигурата на възрастните хора. Последното проучване обаче разкрива някои различия.

Оказва се, че някои аспекти на формата и размерите са в по-голяма степен свързани с гените от други. Например натрупването на мускулна маса. Има хора, които трябва да полагат много усилия, за да натрупат мускули, докато други - с „мускулни” гени, постигат това с по-малко труд.

Ябълковидните фигури са по-генетично свързани от крушовидните и много слабите фигури. Някои учени обясняват това с факта, че жените наследяват гени и от бащите си, а мъжете обикновено трупат излишни килограми на корема.

И ако и майката ви има тлъстини в тази област, шансовете да придобиете ябълковидна фигура на тялото се увеличават.

Човекът наследява половината от гените от майката и половината от бащата. За съжаление понякога той наследява най-лошата комбинация от двамата, но може и да има късмета да вземе най-хубавото от тях.  

Новото проучване откри също гена Neurexin 3, от който зависи апетитът. Този ген е свързан и с мозъчната функция, както и има отношение към алкохолизма. Според учените, той присъства в организма на около 20% от хората и предопределя склонността към преяждане. Това обяснява защо в някои фамилии затлъстяването е наследствено.

За жалост тези определящи фигурата гени са упорити. Даже хората, които спазват стриктно диета, често не успяват да отслабнат повече от няколко килограма или веднага възстановяват килограмите, които са загубили.

Според учените, причината за това е, че генетически базата на теглото на всеки човек е предопределена и организмът започва да се съпротивлява, ако загуби повече от 10% от това гранично тегло. Колкото повече се отслабва, толкова повече се засилва апетитът и метаболизмът.     

Същевременно специалистите посочват огромното значение на начина на живот и личния избор за фигурата. По официални данни 65% от американците са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, като за по-малко от 10 години процентите са се увеличили с 16.

След като гените винаги са съществували, това показва, че съвременната епидемия от затлъстяване е ново явление.

Простото обяснение за затлъстяването е, че в днешно време хората консумират прекалено калорична храна, за която гените им не са пригодени.

Друг фактор за формата на тялото е спортуването. Фигурите на съвременните млади жени, които спортуват още от деца, не са така женствени като на жените преди 25 години. Те са по-широки в раменете и по-тесни в ханша, ръцете и краката им са по-мускулести.

Когато се натрупат мускули още в тийнейджърска възраст, нивото на тестостерона леко се покачва и жените придобиват по-момчешка фигура – по-широка талия, тесни бедра и ханш. В днешно време по-рядко се срещат жени с тънки талии, каквито са имали майките им.

От генетичното предразположение не може да се избяга, но чрез спортуване може да се оформят мускулите и да се спре пълнеенето.

С настъпването на менопаузата обаче мускулната маса започва да намалява и има вероятност тялото да придобие формата, която му е заложена генетически.
Изходът е в поддържането на спортната форма и жените, които продължават да спортуват и след 50 години, могат да избегнат натрупването на килограми.

С други думи, дори и тялото ви да започне да придобива формата на ябълка, от вас зависи дали тази ябълка ще изглежда свежа и стегната.

Коментари