Публикация

Какъв е приносът на военната хирургия в лечението на съвременната травма?

Какъв е приносът на военната хирургия в лечението на съвременната травма?

Кап. д-р Георги Попиванов с лекция в рамките на Седмата студентска академия по хирургия


Какъв е приносът на военната хирургия в лечението на съвременната травма? – това бе темата на лекцията, която изнесе пред студенти кап. д-р Георги Попиванов от Клиниката по ендоскопска хирургия в рамките на Седмата студентска академия по хирургия.

 

„Заплахата е навсякъде и затова трябва да сме подготвени за предизвикателствата”, заяви д-р Попиванов и изтъкна, че смъртността сред ранените зависи не само от оръжието на врага, но и от качеството на медицинския отговор.

 

Д-р Попиванов лично има опит от няколко задгранични мисии. Пред младите си колеги, той направи изчерпателен преглед всички специфични приноси на военната медицина, като особено внимание обърнаха на изкуството на бойния триаж, damage control surgery, damage control resuscitation и други.
 
Според статистиката, бързото прилагане на тези подходи доведе до безпрецедентно намаляване на смъртността и на ампутация сред ранените в настоящите конфликти от 30% на 5% и съответно от 49% на 7%.

 

„Всеки трябва да е подготвен, не само военните хирурзи, защото в ежедневната практика също може да ни се случи. Никой не е застрахован”, подчерта медикът и даде примери с атентата на летище „Сарафово” преди 5 години, както и инцидента в с. Хитрино, където, по думите му, пораженията са били все едно от взривена бомба.

 

Войната се очаква да бъде осма причина за смърт към 2020 година. Затова трябва да сме подготвени. Бързата глобализация на тероризма и широкият спектър от наранявания изискват специфично обучение както на военния, така и на цивилния медицински персонал”, категоричен бе д-р Попиванов.

Коментари