Публикация

Безплатни изследвания за хепатит С в Гоце Делчев

Безплатни изследвания за хепатит С в Гоце Делчев

Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, резултатите са готови в рамките на 5 до 10 минути 


В периода 29 ноември – 1 декември в Гоце Делчев ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит C. Те са инициирани от Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и от тях ще бъдат обхванати служители от предприятията „Пирин-Текс“ ЕООД, „Пирин Спринг“ АД, „Пиримпекс“ АД, Неврокоп пейпър ЕООД, Интерпред Партнер АД и други.

 

Изследванията на 29 ноември ще се проведат на територията на отделните предприятия, а в дните 30 ноември (в интервала от 10:00 до 18:00 часа) и 1 декември (в интервала от 10:00 до 15:30 часа) ще се реализират в лабораторията на Немската клиника „Символ на надеждата“ (гр. Гоце Делчев, ул. „Паул Ленц“ №1), която е официален партньор на „Хепасист“ за кампанията в града. 

 

Прегледите са част от инициативата за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита през 2017 г., и се организира в партньорство с КНСБ – лека промишленост, и с ръководствата на отделните предприятия. 

 

През тази година НСБХ „Хепасист“ поставя особен акцент върху диагностиката на хепатит С, с фокус върху възрастова група 45+, като рискови от гледна точка на претърпяно кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г. 
 
Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на пациентската организация, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. 

 

Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им

 

За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.

 

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, може да получите на горещата телефонна линия на сдружение „Хепасист” 0700 10 515 (всеки делничен ден между 11:00 и 17:30 часа) на Фейсбук страницата www.facebook.com/Hepasist. 

 

Паралелно с изследванията за хепатит С, в Гоце Делчев в дните 30 ноември и 1 декември всеки желаещ ще може да се изследва и за носителство на ХИВ, като част от кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, който всяка година се чества на 1 декември.

 

Допълнителна информация:
В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит C (HCV). Статистиката сочи, че около 80% не са диагностицирани, тъй като само при 10-15% от болните инфекцията протича остро, при останалите заболяването хронифицира. Поради липсата на симптоматика и на профилактика, малка част от пациентите биват навременно диагностицирани. HCV е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения.  

 

По време на проведения в началото на ноември 2017 г. Световен хепатитен алианс в Бразилия всички участници се обединиха около необходимостта от елиминация на хепатита до 2030 г., в унисон с препоръките на Световната здравна организация. Това може да се постигне с действия в посока имунизация за хепатит В, превенция на трансмисията на хепатит В от майка на дете, обезопасяване на кръвта и кръвните продукти, както и специални активности в посока осигуряване на скрининг за хепатит В и С.

Коментари