Публикация

Педиатричната клиника в „Александровска“ получи дарение от „Българската Коледа“

Педиатричната клиника в „Александровска“ получи дарение от „Българската Коледа“

Три апарата в помощ на деца с тежки респираторни заболявания


По инициатива на „Българската Коледа” педиатричната клиника в УМБАЛ „Александровска“ се сдоби с нови три апарата за диагностика и лечение на деца с тежки респираторни заболявания.

 

Апаратът за неинвазивно почистване на секретите в белите дробове ще бъде използван в отделението за хронични белодробни болести и в кърмаческото отделение при пациенти с муковисцидоза, бронхиектазии и други хронични заболявания на дихателната система. 
„CoughAssist подпомага отделянето, придвижването и изхвърлянето на секретите от дихателните пътища, чрез стимулиране на ефективна кашлица. Така по-бързо се преодолява екзацербацията. Апаратът е мобилен, снабден с подвижна батерия и кабел за оксиметрия. Може да се използва с маска, мундщук или с адаптер за ендотрахеалната тръба или тръбата за трахеостомия на пациента, което го прави изключително функционален“, обясни доц. Гергана Петрова.

 

Тя допълни, че досега в клиниката не са имали сходен апарат, въпреки че годишно 2000 пациенти преминават през нея с тези диагнози.

 

Мониторът за основни жизнени функции с пулсоксиметър намира приложение в интензивното отделение. Апаратът показва дихателна и сърдечна честота, температура, кръвно налягане и отчита нивото на кислорода в артериалната кръв (кислородна сатурация). 

 

Той има сензори за различни възрастови групи – от бебета на няколко дни до деца на 18 години. На апарата се задават параметрите в норма и при настъпила промяна се задейства аларма.

 

Автоматичен хематологичен брояч и стартер кит за изследване на 18 кръвни показатели е третата придобивка в детската клиника от тазгодишното издание на „Българската Коледа“. 
„Апаратът, използван до момента, е на повече от 16 години и ежедневната му употреба за толкова дълъг период от време оказва своя ефект. Поддръжката му с резервни части става все по-трудна поради остарялата технология“, разказва началникът на клиниката проф. Пенка Переновска. 

 

„Новият апарат се отличава с бързина и достоверност на резултатите, има възможност за препращане и отпечатване на резултатите с вграден Quality control, а най-голямото му предимство е, че се използва минимално количество капилярна и венозна кръв, което е от голямо значение за малките ни пациенти“, допълни проф. Переновска.

Коментари