Публикация

На 1-ви декември болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив стартира кампанията си срещу глаукомата

Изследванията и лечението са безплатни за пациентите


На 1-ви декември 10 пациенти с глаукома или повишено вътреочно налягане започват лечение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Терапията е безплатна за тях, тъй като кампанията се организира със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите през декември за 50 души, страдащи от коварното заболяване.

Всички, които имат нужда от консултация с офталмолог, могат да се запишат на тел: ‎0879/097-074. След прегледа ние ще преценим кой е подходящ да постъпи при нас, посочи началникът на очно отделение д-р Димитриос Власиадис.

По време на престоя в стационара на всеки от приетите ще бъде проведено наблюдение и ще бъде изработена денонощна крива на вътреочното налягане, което многократно ще бъде измервано със съвременен безконтактен тонометър.

Задължително ще бъдат направени и високоспециализирани изследвания като оптична кохерентна томография на зрителния нерв /б.а. - очен скенер/, изследване на зрителното поле с компютърна периметрия, оглед на иридокорнеиния ъгъл /б.а. – гониоскопия/ и измерване на дебелината на роговицата /б.а. – пахиметрия/. Те също са безплатни за приетите в болницата. Всеки пациент ще бъде изписан, след като му бъде предписана адекватна терапия, заяви д-р Власиадис.

Глаукомата е водеща причина за загуба на зрението, тъй като в ранните стадии може да протече без симптоми, припомни завеждащият.

Коментари