Публикация

Екипът на урологията в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върна нормалния живот на Георги

Преди това пациентът 55 месеца неуспешно лекува в различни болници


След 55 месеца ходене по мъките Георги Ставрев от Пазарджик бе излекуван в урологично отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

„Докато лежах за поредната интервенция в една от болниците в града, случайно разбрах от медицинските сестри, че д-р Димитър Матеев, дм, успешно лекува стриктурите на уретрата, разказва пациентът. - В първия момент не повярвах, не взех думите им на сериозно, но се поинтересувах и след като получих потвърждение, го намерих в „Централ Хоспитал“.

Георги постъпва в болницата, където д-р Матеев прави пластична операция на уретрата. Сега всичко е нормално, възстанових се успешно, уверен е болният. Ставрев има и доказателства – интервенцията е направена преди повече от месец. За толкова време след предходните операции уретрата му вече се стеснявала и той не можел да ходи нормално до тоалетна.

Проблемите на пациента започват през 2011 г., когато влиза в болница заради уголемена простата. Жлезата е отстранена, но много скоро за Георги започват усложненията и обикалянето по кабинети и болници. Каналът на уретрета се стеснява, а след това напълно се запушва. Човекът спира да уринира и търси специализирана лекарска помощ.

Правят му операция, но след месец болният отново тръгва по лекари. „Следва втората операция, която се извърши със спинална анестезия, бях в съзнание, чух и видях, че проход няма и трябва да ми поставят цистостома. С нея изкарах повече от 4 години, разказва Георги. - Все пак извадих късмет и  благодарение на д-р Матеев и екипа на болница „Централ Хоспитал“ сега се връщам към нормален начин на живот.“

„Стриктурите на уретрата са едни от най-често срещаните заболявания в урологията, достигат до 15% от всички случаи. Засяга предимно мъже, много често се появяват след урологични манипулации като усложнения. Нашият екип от около 20 години се занимава с лечението на проблема, излекували сме над 200 пациенти, като се прилагат най-съвременните методи за възстановяване на мъжката уретра“, посочи д-р Матеев.

Той участва в научен симпозиум на БАН „Акад. Чудомир Начев“ тази година, на който отделението по урология в „Централ Хоспитал“ в Пловдив бе обявено за втория по значимост център за лечение на стриктури от общо шест в България.

Според д-р Матеев при наличие на стриктура като начало се прилагат мининвазивни ендоскопски методи, които обаче дават резултат при част от пациентите, тъй като заболяването рецидивира. Тогава се налага реконструктивна хирургична намеса. Използват се различни методи - като реанастомоза, възстановяване с кожа от гениталната област, както и най-съвременните, при които се взема лигавица от устата – бузата или езика. Радваме се, че всички пациенти са успешно излекувани и вече могат да водят пълноценен начин на живот, заяви урологът.  

Коментари