Публикация

220 млн. лева допълнително за НЗОК


Ще бъде предложена актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса в размер на 220 млн. лева.
Това съобщи премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Министерския съвет.

По думите му парите ще бъдат икономисани до края на годината от екипа на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова.

Днес правителството внесе в деловодството на парламента предложение за актуализация на бюджета.
За всички бюджетни организации е предвидено свиване на разходите средно с 20%. Предвижда се да се реализират 900 млн. лв. икономии.

Проф. Анна-Мария Борисова обяви, че в МЗ предстои административна реформа. “Става въпрос за “сливане, преструктуриране и намаление на дирекции в министерството с около 40%”, уточни проф. Борисова.

Министърът на здравеопазването за пореден път увери, че болници няма да бъдат затваряни, а само ще се преобразуват, както и че нито един лекар или медицинска сестра няма да останат на улицата.

Като основни приоритети министър Борисова очерта изготвянето на национална здравна карта, укрепването на доболничната помощ и актуализацията на броя и цените на клиничните пътеки.

Тя съобщи, че ще има диференцирано заплащане според квалификацията, сложността и обема на работата. Ще се работи и за въвеждане на диагностично свързаните групи от 2011 г.

“Смятаме да изработим позитивна листа за медицинските изделия по подобие на лекарствените.

Ще се централизира договарянето на цените за лекарствените продукти и медицинските изделия за лечебните заведения с държавно участие”, каза проф.Борисова.

Тя допълни, че ще се въведе механизъм за периодичен контрол на доставките на медикаменти.

Коментари