Публикация

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за мораториума върху лекарствата

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за мораториума върху лекарствата

Лишаването от нови дейности е жесток удар за общинските болници, смята омбудсманът


Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако текстовете в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2018 г., с които се въвежда мораториум върху нови дейности в болниците и заплащането на нови лекарства, не отпаднат.

 

Това обяви самата тя в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

 

Мая Манолова бе категорична, че забраните ограничават конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване.

Мораториумът узаконява статуквото, на практика блокира промяната. Предполага се, че тези, които го налагат, харесват ситуацията и по отношение на лекарствата, и по отношение на състоянието на болничната помощ, коментира националният защитник.

 „Не мога да си обясня как е възможно с едно зачеркване с химикалката, с една запетая, направена с химикалката, да лишиш от надежда за живот български граждани? Защото това се случва с мораториума върху новите лекарства, особено в случаите, в които те са единственото лекарство“, отбеляза националният защитник.

 

По думите ѝ с наложения мораториум ще бъдат спестени 25 млн. лева, които са едва 2,5% от всички плащания на НЗОК за лекарства. Омбудсманът категорично заяви, че тази мярка няма да пресече злоупотребите във фармацевтичния бизнес. 

 

„Всички сме на мнение, че фармацевтичният бизнес е много сладък бизнес, който реализира огромни печалби. Сигурно има злоупотреби, но това може да бъде решено по един цивилизован, демократичен, нормален начин“, категорична е Мая Манолова.

 

Тя припомни, че само преди две години беше създадена специализирана администрация, която да преценява съотношението цена – полза от новите лекарствени продукти, да оценява новите технологии.

 

„Какво ще прави тази агенция, като на практика няма да има изобщо нови лекарства. Т.е. един орган, който беше създаден да прави преценката достатъчно ефективно ли е едно лекарство, остава без функции“, подчерта Мая Манолова.

 

По думите й още по-драматично стои въпросът за лишаването на болниците от нови дейности. 

Това е жесток удар срещу общинските болници. В момента част от тях наистина са на ръба. Дълговете на 38 болници са в размер на 29 млн. лева. Ако не им се помогне с 29 млн. лева, ще има фалити като на болниците във Враца, Ловеч. Вместо това им се отнема шансът те да се преструктурират, да развият нови дейности, които през следващата година да направят тези общински лечебни заведения по-печеливши, коментира Мая Манолова.

 

За нея е „очевидно, че става дума за много пари, за огромни интереси“. 
„Защо обаче тази сметка трябва да се плаща от пациентите, защо те трябва да платят цената за липсата на контрол в здравеопазването“, запита риторично тя.

Коментари