Публикация

Мораториумът за нови лекарства е приет окончателно

Мораториумът за нови лекарства е приет окончателно

Разрешават нови дейности само там, където хората нямат достъп до лечение


Мораториумът върху новите лекарства и разкриването на болници мина и на второ четене. Ще има възможност да се разкриват нови дейности, но само в районите, където такива досега не е имало. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на бюджета на НЗОК за 2018 г. късно снощи, пише в. „24 часа“.

 

С почти 3,86 млрд. лв. ще разполага касата догодина.  От публикацията стана ясно, че има преразпределение на средствата и 27 млн. лв. допълнително ще отидат за извънболнична и дентална медицинска помощ. Така общопрактикуващите лекари ще разполагат с малко над 214 млн. лв., специалистите в доболничната помощ – с близо 230 млн. лв., зъболекарите - със 167 млн. лв., а за направления и изследвания ще се осигурят общо 86 млн. лв.

 

Увеличението в извънболничната помощ спрямо това в болничната и при лекарствата е недостатъчно, но е стъпка напред, посочи д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и депутат от ГЕРБ, която предложи преразпределението на средствата между първо и второ четене.

 

Всекидневникът посочва, че мораториумът за нови лекарства, които няма да се финансират от НЗОК през следващата година, отново е предизвикал дебати сред депутатите.

„Това е признание за безпомощност на институциите да се справят с проблема със средствата за лекарства. Какво ще правим след една година? Пациентите ще станат двойно, тройно повече. Смятаме, че не са изчерпани механизмите, с които държавата може да удържи тези разходи“, заяви д-р Нигяр Джафер от ДПС.

 

„Всички граждани, които ще бъдат лишени от тази възможност, ще пожелаят да получат съответния протокол от НЗОК и да реализират лечението си извън България, което ще ни струва много повече, отколкото ако се лекуват тук“, каза и проф. Георги Михайлов от БСП.

 

Д-р Дариткова обаче посочи, че мярката е временна и ще даде възможност през идната година да се изгради нормативна рамка и да се прецизират механизми, чрез които всички пациенти да получат адекватен достъп до терапии, като едновременно с това се намали лавинообразното нарастване на разходите за лекарства. 

Коментари