Публикация

Канелата топи мазнините

Канелата топи мазнините

Вещество в подправката активира термогенезата в организма, установява ново проучване в САЩ


Вещество в канелата помага за изгарянето на мазнините, установиха учени в САЩ.

Канеленият алдехид е етерично масло, което придава специфичния аромат на подправката. Изследвания вече са доказали, че то играе превантивна роля срещу затлъстяването при мишки.

 

В новото изследване учени от Университета на Мичиган установиха, че маслото също така активира термогенезата – метаболитен процес в организма, който изгаря тлъстини, за да произвежда енергия.  Този процес може да даде началото на намаляване на теглото, което е основание за екипа да смята, че канелата може да подпомогне редица благоприятни за метаболизма на човека процеси.

 

Какъв е механизмът?

 

Целта на екипа била да установи какъв е механизмът, по който действа  канеленият алдехид – как протича процесът в клетките на мишките и как – в клетките на хората, обяснява водещият изследовател в екипа Юн Ву.

 

Ву и екипът му тествали в лаборатория мастни клетки, взети от доброволци. Те забелязали увеличена експресия на гени и ензими, които ускоряват липидния метаболизъм, след като са третирани с  канелен алдехид. Това дава основание на изследователя да смята, че когато се приема  от хора, канеленият алдехид и следователно канелата като цяло може да помогне за провокиране на процеса на термогенезата и последващото изгаряне на мазнини в организма.

Има ли странични ефекти?

 

Необходими са допълнителни изследвания, които да потвърдят, че ползите от канелата не са придружени от странични ефекти. Освен това, новото изследване в САЩ е правено само с човешки клетки в лаборатория, уточнява д-р Ву.

 

Канелата се използва като подправка в кухнята ни от хиляди години и хората като цяло много я харесват. Така че освен за подобряване на вкуса, тя може да помогне и за намирането на път към метаболитното здраве, който ще е по-лесен за спазване от пациентите, заключава ученият.  

 

Източник: В. „Индипендънт“

Коментари