Публикация

Една от най-честите причини за инсулт вече е под сигурен контрол

Една от най-честите причини за инсулт вече е под сигурен контрол

Предсърдното мъждене причинява инсулт, но има сигурна профилактика - прием на орални антикоагуланти, които не позволяват патологично съсирване на кръвта в артериите. А голямото постижение е откриването на медикамент, който при нужда бързо и сигурно неутрализира действието на антикоагуланта


Европейските статистики са категорични, че България се нарежда на челно място по мозъчни инсулти. Това заболяване може да възникне във всяка възраст и по различни причини: вродени аномалии на кръвоносните съдове на мозъка, хипертония, лош профил на холестерола, атеросклероза, захарен диабет…

Но водещата причина за исхемичен инсулт, т.е. за запушване на кръвоносен съд в мозъка с катастрофални последици, е една специфична и коварна аритмия, носеща медицинското наименование предсърдно мъждене.

 

Защо коварна? Защото човек може изобщо да не подозира, че е засегнат от това състояние. Предсърдното мъждене рядко застрашава живота само по себе си. Често и не предизвиква никакви субективни оплаквания. Но пациентите с тази аритмия са многократно по-застрашени от мозъчен инсулт, в сравнение с останалите хора. Това е така, защото при предсърдно мъждене кръвта в сърцето не циркулира правилно, застоява се и се създават условия за образуване на съсиреци. В неочакван момент те биват изтласквани в кръвообращението и могат да попаднат в мозъка или в други жизненоважни органи. Така се стига до драматично протичащи заболявания, които, ако не предизвикат бърза смърт, водят до тежка и трудно преодолима инвалидност.

 

Картината е мрачна, но има и много добри новини!

 

Предсърдното мъждене е лесно за диагностициране, стига човек да е наистина ангажиран със здравето си. Важно е във всеки дом да има съвременен електронен апарат за измерване на кръвното налягане с индикатор за аритмия. Ако апаратът отчита неправилен сърдечен ритъм, непременно посетете лекаря си. Обикновена кардиограма веднага ще постави диагнозата „предсърдно мъждене“. С едно изключение. Ако мъжденето не е постоянно, а се появява от време на време, може точно при прегледа да сте в ритъм. Но дори кратки периоди на възникване на тази аритмия могат да предизвикат инсулт. Затова, дори при нормална кардиограма, ако имате от време на време оплаквания от внезапно сърцебиене, „прескачане на сърцето“ и други неспецифични оплаквания, лекарят може да ви назначи 24-часов запис на сърдечната дейност – холтер ЕКГ.

Ако се диагностицира предсърдно мъждене, има сигурна профилактика срещу инсулт и други тромбоемболични инциденти. Съвременното лечение е чрез таблетки (нови орални антикоагуланти), които „разреждат“ кръвта и пречат да се образуват съсиреци. Освен това новото поколение лекарства не изисква постоянен лабораторен контрол, както беше преди години, нито ограничения в приема на други лекарства и храни.

 

И най-актуалният голям пробив в профилактиката на инсулт при предсърдно мъждене:

 

Германската фармацевтична компания „Бьорингер Ингелхайм“ създаде лекарство, което при нужда бързо и сигурно прекратява действието на нейния орален антикоагулант. Така пациент, който провежда профилактика на инсулт, но му се наложи напр. операция по някакъв спешен или планов повод, или претърпи травма, инцидент, катастрофа, може след минути да бъде опериран, без повишен риск от кървене. Това ново откритие окуражи хиляди лекари да предписват, а пациентите да приемат профилактичното лечение срещу инсулт. Защото преди това доста пациенти се въздържаха заради страха какво ще стане, ако им се наложи операция, и кръвта им е „разредена“.

 

И така, разумно е всеки човек над 50 години или на всякаква възраст, но с оплаквания от неравномерен пулс, да направи следното:

  1. Да се прегледа при лекар с ЕКГ и/или с Холтер ЕКГ;
  2. При установяване на предсърдно мъждене да получи профилактично лечение срещу инсулт и срещу запушвания на други важни кръвоносни съдове;
  3. При обсъждане какво точно да е лечението да се прецени наличието на агент, прекратяващ действието на антикоагуланта, в случай на необходимост;
  4. Да се проследява редовно при кардиолог, за да контролира не само аритмията и риска от инсулт, но и всички други сърдечносъдови рискови фактори.

Коментари

Тихомир Ушев
4 дек 2017 16:42

До скоро ни говореха, че трябва да се пазим от инсулт с ниски дози аспирин. А явно не при всички случаи е така. Аз наскоро забелязах, че апарата ми за кръвно показва дали има аритмия, не бях обърнал внимание преди това. Полезна информация!