Уникална за Източна Европа експозиция представя историята на миниинвазивната хирургия
Уникална за Източна Европа експозиция представя историята на миниинвазивната хирургия
Уникална за Източна Европа експозиция представя историята на миниинвазивната хирургия
Медицински университет - Плевен
Медицински университет - Плевен
Организация
Уникална за Източна Европа експозиция представя историята на миниинвазивната хирургия

Уникална за Източна Европа експозиция представя историята на миниинвазивната хирургия

Експозицията е създадена по идея на доц. д-р Димитров, зам.декан на факултет „Медицина“ при МУ-Плевен

В Телекомуникационния ендоскопски център при Медицински университет /ТЕЛЕЦ/ -Плевен официално се открит уникалната и единствена по рода си за Източна Европа експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“. В  няколко квадратни метра, тя показва 50-годишната история на революционния прогрес на оборудването, свързано с миниинвазивната хирургия. Създаването на експозицията е инициатива на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. по повод на награждаването му с приза „Млад медик“ за 2015 г. в едноименната Национална кампания. „Идеята ми се роди точно преди две години – по време на церемонията по връчването на наградите на Националната кампания „Млад медик“2015, организирана от в. „Стандарт“, Дарик радио, Министерство на здравеопазването и Български лекарски съюз. Реших, че ще отделя от сумата, която получих като награда за нещо позитивно – изложба на тема „Минимално инвазивна хирургия“. Тогава още нямах представа, колко усилия и допълнителни средства ще трябват, за да се случи тази хубава инициатива“, каза доц. д-р  Добромир Димитров“. И подчерта прекрасната работа на художника Красимир Рангелов, който е изработил миниатюра на SI системата Da Vinchi, която беше открита официално от ректора на МУ-Плевен проф.  д-р Славчо Томов, почетният ректор на висшето училище и чл. кор на БАН проф. Григор Горчев и доц. Д-р Добромир Димитров.

„Откриваме единственият в България и не знам, дали има друг такъв на Балканите, Музей на минимално инвазивната хирургия, която е всъщност едно съвсем ново направление в хирургията. Връщайки се в годините аз установих, че тя вече се е утвърдила като класически метод, а този тип хирургия има своята история и в Медицински университет – Плевен, и макар корените й да са в 60-те години на миналия век, когато някои от клиниките са правили определени минимално инвазивни процедури, съвременната хирургия от този тип стартира от началото на 2000-та година.
„Значимо място в нея има роботизираната хирургия и през януари 2018 г. ще се навършат 10 години от стартирането на този тип хирургия в Медицинския университет в Плевен и в България с първата роботизирана хистеректомия, която извършиха проф. Горчев и неговият екип“, припомни проф. Томов, ректор на МУ-Плевен.  Той припомни,  че тази година се навършват 10 г. от създаването на Телекомуникационния център във висшето училище в Плевен, а един друг клон на минималната инвазивна хирургия HIFU/Хайфу/ хирургията, отбелязва 5 години от първата Хайфу интервенция, направена за пръв път в Плевен.
По отношение на развитието на роботизираната хирургия в последните години, проф. Григор Горчев - чл. кор. на БАН каза, че тя е всъщност интелектуална хирургия.
„Тя е адаптивна и абстрактна, но за щастие е много атрактивна и стандартизирана в САЩ. Европа малко изостава, но ние държим нивото и Центърът в Плевен, заедно с центровете в Милано и Швеция сме тези, които държим „тройката“ в Европа“, подчерта проф. д-р Григор Горчев.

 

Изложбата включва първата изработена миниатюра на роботизирана хирургична система Da Vinci Si с автор - скулпторът Красимир Рангелов, миниатюра на Хайфу апарат модел JC HIFU тумор аблационна система, дарена от партньорския университет в Чонгкинг, Китай, както и над 40 инструмента и апарата, свързани с историята на минимално инвазивната хирургия. Сред тях са уретроскоп от 1967 г., дарен от доц. д-р Николай Колев и клиниката по урология и един от първите механични съшиватели за стомашно-чревна хирургия от 1960 г. - дарение от проф. д-р Ташко Делийски и клиниката по онкологична хирургия. В експозицията е изложен и роботски инструмент, който е бил използван за работа с първата в света роботизирана система Dа Vinci Standart през 1999 г. Инструментът е дарен от Intuitive Surgical и SofМedica. Включени са и инструментите, с които е осъществена първата робот-асистирана операция в България от проф. д-р Григор Горчев и неговият екип. В музея като експонати са изложени още лапароскопски инструменти, апарати и трокари, използвани в клиничната практика през последните 25 години.
Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини:
25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.;
10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.;
10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. през м. януари 2008 г.
5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.

Експозицията „История на минимално инвазивната хирургия“ ще остане за постоянно в централното фоайе в сградата на ТЕЛЕЦ в МУ – Плевен.

 

 

Прикачени файлове

Мнения