Публикация

Уникална за Източна Европа експозиция представя историята на миниинвазивната хирургия

Уникална за Източна Европа експозиция представя историята на миниинвазивната хирургия

Експозицията е създадена по идея на доц. д-р Димитров, зам.декан на факултет „Медицина“ при МУ-Плевен


В Телекомуникационния ендоскопски център при Медицински университет /ТЕЛЕЦ/ -Плевен официално се открит уникалната и единствена по рода си за Източна Европа експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“. В  няколко квадратни метра, тя показва 50-годишната история на революционния прогрес на оборудването, свързано с миниинвазивната хирургия. Създаването на експозицията е инициатива на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. по повод на награждаването му с приза „Млад медик“ за 2015 г. в едноименната Национална кампания. „Идеята ми се роди точно преди две години – по време на церемонията по връчването на наградите на Националната кампания „Млад медик“2015, организирана от в. „Стандарт“, Дарик радио, Министерство на здравеопазването и Български лекарски съюз. Реших, че ще отделя от сумата, която получих като награда за нещо позитивно – изложба на тема „Минимално инвазивна хирургия“. Тогава още нямах представа, колко усилия и допълнителни средства ще трябват, за да се случи тази хубава инициатива“, каза доц. д-р  Добромир Димитров“. И подчерта прекрасната работа на художника Красимир Рангелов, който е изработил миниатюра на SI системата Da Vinchi, която беше открита официално от ректора на МУ-Плевен проф.  д-р Славчо Томов, почетният ректор на висшето училище и чл. кор на БАН проф. Григор Горчев и доц. Д-р Добромир Димитров.

„Откриваме единственият в България и не знам, дали има друг такъв на Балканите, Музей на минимално инвазивната хирургия, която е всъщност едно съвсем ново направление в хирургията. Връщайки се в годините аз установих, че тя вече се е утвърдила като класически метод, а този тип хирургия има своята история и в Медицински университет – Плевен, и макар корените й да са в 60-те години на миналия век, когато някои от клиниките са правили определени минимално инвазивни процедури, съвременната хирургия от този тип стартира от началото на 2000-та година.
„Значимо място в нея има роботизираната хирургия и през януари 2018 г. ще се навършат 10 години от стартирането на този тип хирургия в Медицинския университет в Плевен и в България с първата роботизирана хистеректомия, която извършиха проф. Горчев и неговият екип“, припомни проф. Томов, ректор на МУ-Плевен.  Той припомни,  че тази година се навършват 10 г. от създаването на Телекомуникационния център във висшето училище в Плевен, а един друг клон на минималната инвазивна хирургия HIFU/Хайфу/ хирургията, отбелязва 5 години от първата Хайфу интервенция, направена за пръв път в Плевен.
По отношение на развитието на роботизираната хирургия в последните години, проф. Григор Горчев - чл. кор. на БАН каза, че тя е всъщност интелектуална хирургия.
„Тя е адаптивна и абстрактна, но за щастие е много атрактивна и стандартизирана в САЩ. Европа малко изостава, но ние държим нивото и Центърът в Плевен, заедно с центровете в Милано и Швеция сме тези, които държим „тройката“ в Европа“, подчерта проф. д-р Григор Горчев.

 

Изложбата включва първата изработена миниатюра на роботизирана хирургична система Da Vinci Si с автор - скулпторът Красимир Рангелов, миниатюра на Хайфу апарат модел JC HIFU тумор аблационна система, дарена от партньорския университет в Чонгкинг, Китай, както и над 40 инструмента и апарата, свързани с историята на минимално инвазивната хирургия. Сред тях са уретроскоп от 1967 г., дарен от доц. д-р Николай Колев и клиниката по урология и един от първите механични съшиватели за стомашно-чревна хирургия от 1960 г. - дарение от проф. д-р Ташко Делийски и клиниката по онкологична хирургия. В експозицията е изложен и роботски инструмент, който е бил използван за работа с първата в света роботизирана система Dа Vinci Standart през 1999 г. Инструментът е дарен от Intuitive Surgical и SofМedica. Включени са и инструментите, с които е осъществена първата робот-асистирана операция в България от проф. д-р Григор Горчев и неговият екип. В музея като експонати са изложени още лапароскопски инструменти, апарати и трокари, използвани в клиничната практика през последните 25 години.
Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини:
25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.;
10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.;
10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. през м. януари 2008 г.
5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.

Експозицията „История на минимално инвазивната хирургия“ ще остане за постоянно в централното фоайе в сградата на ТЕЛЕЦ в МУ – Плевен.

 

 

Коментари