Публикация

Д-р Пр. Кръстев: Пациентите и лекарите трябва да работят в екип


Д-р Пресиян Кръстев, стоматолог, специалист по пародонтология и имплантология, в интервю за Хелт медия.

Д-р Кръстев е един от победителите в категория „Имплантологичен случай” на денталния конкурс „Усмивка на годината”.


Д-р Кръстев, скъпо ли е поставянето на импланти?
Зависи как ще погледнете въпроса. Един имплант струва около 3 хил. лева, в зависимост от сложността на случая. Замислете се, че той ще ви служи до края на живота. Какво друго срещу тази цена може да използвате до края на дните си?! Така че не смятам, че е скъпо. Освен това трябва да си дадем сметка, че имплантатите са продукт на високите технологии, които постоянно са подложени на разработване. Т.е. огромна част от цената, която плащаме, отива за създаването на все по-съвършени продукти. Голяма част от стойността на услугите се използва за специализация на самия стоматолог. Все пак пациентите ми след 5 години ще очакват да им предложа най-новите решения и качество на световно ниво, което струва много пари.

Българите плащат ли си за холивудска усмивка, без да имат здравословен проблем?
Мисля, че да и то все по-често. Тази година има известно отдръпване заради кризата, но хората искат да бъдат привлекателни за околните, така че намират пари. Странното е, че хората не си дават сметка, че привлекателни ще ги направи здравата усмивка, а не новата прическа или силиконовите устни.

Кога лазерите ще изместят традиционните скалпели и зъболекарски машинки?
В момента има съвършени лазери на пазара, но такова изместване няма да има скоро. Една от причините е, че те работят много бавно. Освен това, колкото и да е съвършен един лазер, не може да се сравнява със зъболекарската машинка по прецизност. Разбира се, плюсовете му са, че не вибрира и не причинява болка. Но минусът е, че когато искаме да препарираме един зъб за корона или да го шлифоваме, лазерът не е подходящ, защото той прави повърхността неравна. Освен това той изпарява тъканите, като на границата на здравия слой оставя овъглени частици, които забавят оздравителния процес.

Смятате ли, че пакетът от стоматологични услуги, плащан от здравната каса, е достатъчен?
Смятам, че организацията на нашата здравна каса е изключително порочна. Тя превръща пациента в пречка между лекаря и парите. Според мен всеки болен трябва да плаща от джоба си всяка медицинска услуга и след това касата да му връща парите или част от тях. По този начин лекарят ще си даде сметка, че зависи от волята на пациента - дали той е доволен от него и дали ще го избере, за да му плати. Пациентът пък ще разбере, че тези услуги не са безплатни и ще оцени лечението, ще спазва препоръките на специалиста. Така двамата ще станат екип с една ясна цел - оздравяване.

А в момента медиците се съобразяват само с изискванията на здравната каса, без да се интересуват от болните и гледайки на тях като на пречка. Освен това за каква помощ от здравната каса говорим, когато се отпускат няколко десетки лева за нещо, което струва стотици?! НЗОК трябва да дава пари само на тежко болни хора, а не да плаща услуги, които всеки използва.

Смятате ли, че денталният туризъм има почва у нас?
Както във всяко нещо, и тук сме ужасно закъснели. Западните страни станаха институции в здравния туризъм. При нас проблемът е съвсем ясен и прост – каквото и да правим, достъпът до България през по-голямата част от годината е невъзможен или много труден. Няма как един пациент от Централна или Западна Европа да стигне до Варна освен през лятото, когато има чартъри. Повечето ми пациенти от чужбина се отказват в момента, в който разберат, че трябва да пътуват повече от 24 часа до тук.

Разкажете за случая, с който спечелихте награда в денталния конкурс.
Става въпрос за преден зъб на младо момиче, който преди години е бил възстановен с метален щифт от некачествена сребърна сплав, която у нас се използва масово.

Проблемът е, че тя отделя йони, които оцветяват венеца в черно. Пациентката искаше да премахне петното и за целта се беше консултирала със специалисти от цяла Европа.
Отне ми година да я убедя, че мога да се справя с проблема по различен от предложения й начин.

Другите имплантолози искаха да й изрежат петното и да заместят оцветените тъкани с нови. Аз обаче й предложих да извадим зъба, но с бавни ортодонтски сили заедно с целия тъканен комплекс, включително и част от костта. Процесът на лечение беше доста продължителен, тъй като извлякохме увредените тъкани и зъба с шини.

Така обаче култивирахме излишък от тъкан и едва тогава изрязахме петното. По-късно извадихме зъба, поставихме имплант с временна корона, която след половин година заменихме с окончателна. Интересното в случая е, че обикновено при такива пациенти се налагат сложни регенеративни операции, а ние успяхме да ги заобиколим чрез просто ортодонтско изтегляне на зъба.

Какво ще посъветвате пациентите, за да не изпаднат в нейното положение?
Това не зависи от пациентите, а от зъболекаря. Той носи отговорност за провежданото лечение. Странно е да отидете при лекар и да му казвате какво да прави или не при положение, че той трябва да е наясно.

От цената на материалите ли зависи крайният резултат?
Не. Качеството на лечението не зависи от материалите, а от квалификацията на лекаря.

Но въпросната пациентка се е доверила на своя зъболекар и в крайна сметка е похарчила куп пари, за да поправи последиците. Щом той носи отговорност за нейното лечение, значи тя трябва да търси сметка от него за лошия резултат.
Тя не може да търси отговорност от стоматолога. Лекарите в България са продукт на обществото, както хората, които правят пътищата, са негово следствие. Ние имаме най-лошите пътища, едни от най-отвратителните сгради и квартали. Защо да нямаме и едни от най-лошите зъболекари. След като сме свикнали с всичко това, ще имаме и лошо лечение. У нас има два стоматологични факултета, които работят на ниво техникум. Защо се вложиха пари да се открие същата такава структура и във Варна? Защо тези средства не бяха вложени в съществуващите факултети, за да се вдигне качеството на обучение?

 

Коментари