Публикация

Хранителни добавки в помощ на невролозите

Хранителни добавки в помощ на невролозите

Те подобряват паметта и концентрацията, ускоряват възстановяването на мозъчните клетки, смята д-р Слави Станев, невролог в УМБАЛ „Света Анна“ - София


Млади и активни хора все по-често търсят консултация с невролог заради умствена умора. Оплакват се само от  отслабване или загуба на паметта и обикновено нямат други придружаващи заболявания. Заради невъзможността да запаметяват огромна по обем информация при тези пациенти редовно се наблюдава потиснатост, както и лесно изтощение при доскоро безпроблемно натоварване. 

 

При преглед се установява, че не стресът или хроничното недоспиване са виновни за проблемите с паметта, а забавянето на механизмите, отговорни за възстановяването на нервните клетки. 

 

Понижената концентрация и частичната загуба на паметта може да се преодолеят с помощта на специални препарати. Има такива, които подобряват обмяната на веществата, енергизирането чрез доставяне на глюкоза, кислород в нервните клетки на мозъчната кора, в резултат на което оплакванията се облекчават и работоспособността се възстановява.

 

Най-често се затормозява паметта на хората на умствения труд, на такива, които работят под стрес. Обикновено те търсят помощ от специалист тогава, когато състоянието им може да се подпомогне чрез препарати. Важно е обаче те да не пречат на ежедневната дейност, на шофирането. Точно такъв медикамент е „Мемостор“. Тази хранителна добавка няма странични ефекти и може да се приема всеки ден до настъпването на подобрение в паметта. 

 

Препаратът съдържа уридин, цитидин, глутамин, желязо, пантотенова киселина, които улесняват възстановяването на мозъчните клетки и то в такива важни функции като паметовите, познавателните, способностите за анализ и синтез. Когато хората си обръщат внимание навреме, още при първите признаци, ефектът от медикамента е след 1-2 седмици. За трайно подобрение приемът трябва да е около 2-3 месеца. 

 

Заради проблеми с паметта лекарска помощ търсят и по-възрастни хора. Те почти винаги имат съпътстващи заболявания – диабет, хипертония, мозъчносъдова болест. При тях вече е налице и органична промяна на мозъчната кора, износване, атрофия на мозъчните клетки, отговарящи за паметовите функции, за анализирането на информацията. 

 

При тези пациенти „Мемостор“ има видим ефект. Важно е да се знае, че този препарат може безпроблемно да се взема в комбинация с други лекарства - за високо кръвно, за сърце, за диабет, при възстановяване след инсулт. Той не влиза във взаимодействие с тях, не влияе на кръвните показатели, няма никакви странични действия.

Коментари