Публикация

От печата: Проектът за модернизацията на спешната помощ стартира с месеци забавяне

От печата: Проектът за модернизацията на спешната помощ стартира с месеци забавяне

Нови линейки, ремонт на спешните центрове и телемедицина за 163 млн. лв.


Проектът за покупката на 400 нови линейки и оборудването на спешните центрове със 163 млн. лв. стартира след месеци забавяне. За да не се изгубят парите по ОП „Региони в растеж”, експертите спешно актуализираха проекта и графика, за да може да се обяви процедурата, пише в. „24 часа”.

 

С парите трябва да се направи основен ремонт и да се купи ново оборудване на 27 центъра за спешна медицинска помощ във всяка от областите в страната и техните филиали. Това предвиждат инвестициите по процедурата за модернизация на спешната помощ, съобщиха от регионалното министерство. Те вече са готови с проекта на насоки за модернизацията.

Документи могат да се подават до края на март 2018 г., уточнява изданието.

 

Новите линейки ще имат възможност за телемедицина - да се правят консултации със специалисти, които по същото време лекуват в болници.

 

Предвиден е и ремонт на помещенията, в които се приемат и обработват повикванията за спешна медицинска помощ от тел.112. В залите ще се създадат и условия за практическо обучение на екипите.

 

Експертите очакват, че чрез подобряване на достъпа до спешна помощ, диагностиката, лечението и наблюдението на пациентите до 24 часа ще се намали броят на хоспитализациите, допълва изданието.

 

Подробности четете в новия брой на в. „24 часа“.

Коментари