Публикация

Кирил Ананиев: През 2018 г. българите ще се лекуват с най-съвременните лекарства в Европа

Кирил Ананиев: През 2018 г. българите ще се лекуват с най-съвременните лекарства в Европа

Има злоупотреби с медикаменти, призна здравният министър


Мораториумът върху новите лекарства и новите дейности е временна мярка, целта е стабилизиране бюджета на НЗОК.
Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев, който гостува в сутрешния блок на пред БНТ.

 

„Ние в момента имаме един пакет от здравни услуги и един Национален здравен договор, който, смея да твърдя, че всички наши партньори одобряват, и той се изпълнява добре през тази година. Този пакет от здравни услуги обаче има няколко недостатъка. Първият е големият преразход на лекарства. Над 100 млн. лв. тази година ще имаме преразход на лекарствата. Вторият голям проблем е свързан с т.нар. надлимитна дейност. Вие виждате, че болниците непрекъснато поставят въпроса за тяхното изплащане. И на трето място, ако искаме да вървим по пътя на реформата, ние сме длъжни да заделим по-голям ресурс за извънболничната помощ, за да може тя да стане един по-сериозен филтър към болниците, т.е. по-малко пациенти да отиват в болниците и повече да бъдат обгрижвани в извънболничната помощ. 

 

Събрани тези проблеми и на фона на очакваното изпълнение на бюджета за тази година, ние с бюджета за следващата година решаваме проблемите с дефицитите“, отбеляза здравният министър.

 

Той увери, че всички пациенти през следващата година ще бъдат обслужвани и ще бъдат лекувани с най-съвременните лекарства в Европа, които се прилагат през 2017 г. 
„Не трябва да има никакво притеснение, че български пациент няма да получи необходимото лечение“, категоричен беше той.

 

Министърът призна, че „има определени злоупотреби с лекарствата“, като те засягат и т.нар. паралелен износ на медикаменти. „Аз мисля, че в близките часове и дни ще чуете информация, която ще потвърди това, което казвам в момента“, отбеляза той.

 

По думите му до момента контролът при медикаментите е бил на „изхода“ на системата, т.е. проверка на документи.

И много малко бяха възможностите да се стигне до истинската причина на този преразход на лекарства. Това, към което се насочваме в момента, е предварителният контрол и текущият контрол по време на самото лечение. Аз съм убеден, че там ще бъдат разкрити доста нерегламентирани практики, които водят до нарастването на разходите за лекарства, подчерта министър Ананиев.

Той допълни, че се налага преразглеждане на клиничните пътеки. Темата ще бъде обсъдена с Българския лекарски съюз. 

 

По думите на здравния министър, бюджетът за 2018 г. е по-добър от този за 2017 г., тъй като той позволява да продължи финансирането на доказалите се политики и програми през тази година, като надгражда и такива, които са част от управленската програма на правителството и които допринасят за подобряване качеството на услугите.

Има ясно изразени приоритети, в това число един от приоритетите е здравеопазването. Ресурсът, който е отделен за здравеопазване, е 4 милиарда 712 милиона лева, което осигурява ръст на разходите от около 485 милиона лева. От тях 407 милиона отиват като допълнителни разходи в бюджета на НЗОК. Този ресурс ще бъде използван предимно за детското и майчиното здравеопазване, профилактиката, ранната диагностика на заболяването, подобряване качеството на медицинските и стоматологичните услуги, електронното здравеопазване, коментира Кирил Ананиев.

Бюджетът на здравното министерство е 495 милиона лева, има предвидени около 20 милиона лева в централния бюджет, предназначени за увеличаване заплатите на работещите в Спешната помощ, съобщи здравният министър. 

 

По думите му се предвижда и увеличение на заплатите в 4 структури в системата на МЗ, които имат важна роля за провеждане на политиката му - регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, домовете за медико-социални грижи и психиатричните болници, където заплащането беше много ниско.

 

Кирил Ананиев уточни, че на практика увеличението за тях ще е 15%. Осигурени са и 20 милиона лева за ваксини за децата. Има ръст от 8 милиона лева за репродуктивното здравеопазване, което е сред приоритетите на правителството, и ако се наложи, ще се отделят и допълнително средства.

 

Здравният министър посочи няколко проблема, с които се е заел да се справи. Първото нещо, с което са се захванали с екипа му, е финансовото състояние на лечебни заведения като търговски дружества. Финансовото състоянието на някои от тях е наистина много тежко.

 

Прави се анализ и ще се предложат конкретни мерки, които да подобрят структурите на заведенията, да оптимизират дейността и по същество да преструктурират системата в частта за държавните лечебни заведения. 

 

„По друг начин казано, ще се опитам, без наличие на одобрена национална здравна карта, да направим такава само за държавните лечебни заведения“, каза още Кирил Ананиев.

 

Цялото интервю със здравния министър можете да прочетете тук!

Коментари