Публикация

Разбиха мрежа за паралелен износ на животоспасяващи лекарства

Разбиха мрежа за паралелен износ на животоспасяващи лекарства

НЗОК е била ощетявана със стотици милиони левове, коментира здравният министър 


Медикаменти за милиони левове бяха иззети при съвместна акция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС срещу паралелния износ на лекарства през почивните дни. В хода на разследването са разпитани десетки, има и задържани. 

 

Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив, информира bTV. Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа. 

 

Според разследващите става въпрос за скъпи животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни. Данните и сигналът са получени преди месеци, като по време на разследването задържаните са били следени и подслушвани. 

Основен мотив за активността ни е фактът, че за сектора продължава да се осигуряват значителни средства, без това да води до съществено подобряване на услугите, както и множеството сигнали за недобри практики в редица болници – малки, по-големи, в търговски дружества, които снабдяват болничните заведения. Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на страната на институциите в противодействието на тези недобри практики, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от телевизията.

„Като цяло говорим за медикаменти, от които българските граждани имат нужда, и в резултат на осъществената престъпна дейност, на българския пазар се усеща недостиг от тях. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за страни от Европейския съюз, част са предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС. Има данни, че медикаментите са били изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи, така че и този механизъм е предмет на разследването. Информацията е за много на брой болнични заведения и аптеки. Предстои в близките дни прокурорите и разследващите да уточнят веригата обвиняеми по досъдебното производство, като целта на съвместния екип е да достигне до оптимален брой участници в престъпната дейност“, обясни Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира, че става въпрос за източване на НЗОК със стотици милиони левове, предназначени за лечението на българските граждани.

Целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страни в Западна Европа. Нима смятате, че Италия, Германия, Холандия ще внесат лекарства, които не лекуват, както се изисква, напротив, те търсят тези лекарства, които осигуряват качествено здравеопазване, допълни здравният министър, цитиран bTV.

Акцията срещу злоупотребите в здравеопазването продължава, като се очаква през следващата седмица да бъдат повдигнати обвинения. От ГДБОП коментираха, че това не е единствената схема и в следващите месеци ще имат още специализирани операции.

Коментари