Публикация

Болницата в Белоградчик е пред затваряне

Болницата в Белоградчик е пред затваряне

Медиците не са получавали заплати от август 2016 г., задълженията на лечебното заведение са около 800 хил. лв.


Заради недостиг на финансиране поредна болница в страната е пред затваряне – тази в Белоградчик. Медицинските работници там не са получавали заплати от август миналата година и вече обмислят колективната си оставка, информира bTV.

 

Задълженията на лечебното заведение са на обща стойност около 800 хил. лв. – 500 хил. се дължат на доставчици, а 300 хил. - на персонала.

 

Болницата е добре оборудвана. Причината за нейните задължения е, че преминалите болни са под необходимия лимит. Персоналът не може да промени това дори ако работи на 150%.
От няколко дни лечебното заведение приема само спешни случаи. Регионът е със застаряващо и бедно население и алтернативата за пътуване до Видин и Монтана не е приемлива.

 

Собственик на капитала на лечебното заведение е местната община. Тя ще помогне за изплащането на част от дължимите заплати със заем, но той няма да реши съдбата на болницата.

Коментари

Тихомир Ушев
4 дек 2017 16:38

Крайно време е в малките населени места да има по един истински спешен център с противошокова зала и линейки, както и с две - три стаи за 24-часово наблюдение на пациентите. А всеки, който има нужда от операции, болнично лечение и т.н. да бъде насочван към големите оборудвани и с пълноценни екипи болници. Иначе тези малки здравни заведения ги крепят по политически причини, а те са нещо като приюти и хосписи. По-добре официално да станат болници за долекуване, отколкото хората да смятат, че там могат успешно да им помагат при тежки заболявания.