Публикация

3-ти декември - Международния ден на хората с увреждания

3-ти декември - Международния ден на хората с увреждания

Държавите, които членуват в ООН и международните организации са призовани да честват Деня на хората с увреждания, но дали само на този ден трябва да се сещаме за тях и дали е време да празнуваме ?


Хората с увреждания са част от нашето общество и наш дълг е да провеждаме постоянни  мероприятия за интегрирането им в обществото. Те са активен участник в обществените процеси, а не пасивен получател на социални помощи.

Държавният глава Румен Радев по време на среща с членовете на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е уверил присъстващите, че е отговорност  на правителството да създаде среда за живот, в която всеки да има равен достъп до образование, здравни грижи, заетост, социални услуги, транспорт и информация.

 

По инициатива на национално представителните организации на и за хора с увреждания, председателят на парламента Цвета Караянчева на кръгла маса на тема „Политики за деца и възрастни с увреждания в приложение на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания”, заявява подкрепата на Народното събрание да продължат да работят заедно, за създаване на условия за пълноценното им участие в обществения живот.

 

Председателят на парламента Цвета Караянчева и председателя на АРДЕ, г-жа Веска Събева

 

Национално представителните организации на и за хора с увреждания

 

Време е обществото  да приеме, че човекът с увреждане е като всички останали - с чувства, с мечти, с цели.  Да приеме децата в неравностойно положение, да ги приобщи и съхрани тяхната крехка психика.

Време е да се научим да се дръжим с хората с увреждания така, както бихме искали да се държат с нас.

 

 

 

Страницата " Епилепсията не е присъда" е част от информационната кампания на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ)

Коментари