Публикация

30-годишен юбилей отбеляза Детското отделение за интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“

30-годишен юбилей отбеляза Детското отделение за интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“

На тържеството присъстваха работещи и работили в отделението, завеждащите през годините


С вълнуващо тържество и концерт пациенти, родители, медици, студенти и общественици отбелязаха 30-годишния юбилей на Детското отделение за интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

 

На тържеството присъстваха работещи и работили в отделението, завеждащите през годините, редовите лекари, медицински сестри и санитари, както и колективът на детските клиники и структури на „Св. Марина”, които ежедневно рамо до рамо с интензивистите се борят никога да не угасва надеждата.

 

Ректорът на МУ-Варна и председател на борда на директорите на университетската болница проф. д-р Красимир Иванов се обърна към присъстващите с думите: „За мен е чест и удоволствие от името на академичното ръководство на МУ-Варна и административното ръководство на болницата да поздравя всички вас, които вече 30 години се грижите за здравето на най-тежко болните деца от цяла Източна България, и да ви благодаря за вашата всеотдайност и за всичко, което правите“. 

 

По-късно той поднесе цветя към д-р Диана Павлова, доц. д-р Боряна Върбанова и д-р Мария Желева – изключително успешни ръководители на отделението през годините, хора с нестихващ ентусиазъм и неуморен труд.

 

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна подари на ДОИЛ икона на Свети Мина – покровител на семейството, пред който жените се молят за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома и поздрави ръководителя на направление „Педиатрия“ проф. д-р Виолета Йотова и ръководителя на отделението д-р Елеонора Желева. 
„През годините немалко педиатри работиха в ДОИЛ, винаги с неизменното чувство на дълг към децата в критични ситуации, към професията и към колегите. Интензивистите са смели и безстрашни“, каза проф. Йотова.

 

Дълбока благодарност и признателност бе отправена към дарителите на отделението, които получиха грамоти. Изключително вълнение и сълзи от радост в очите на присъстващите предизвикаха благодарностите на спасени пациенти през годините и на родителите им, които се излъчиха на видеостена.

 

 

Музикални поздрави към работещите в отделението поднесоха талантливите варненски деца – 12-годишната Лилия Николова и 11-годишната Моника Парушева от Вокално студио „Мелисима“, 10-годишната Габриела Грозева и Мария Халваджиева от детски фолклорен състав „Неранза“ с художествен ръководител Кичка Христова.

 

В края на тържеството бяха наградени отличените участници в конкурса за детска рисунка на тема „Аз лекувам“, който се проведе през ноември под патронажа на ректора на МУ-Варна. В конкурса участваха 382 рисунки на деца от 20 детски градини и училища от Варна, Бургас, Пловдив, Шумен, Асеновград, Казанлък, Белослав и Чирпан на възраст между 2 и 11 години, които показаха завидно въображение и майсторство. 

 

7-членно жури отличи с награда и грамота рисунки в 2 възрастови категории. Във възрастова група 2-6 години наградите получиха: 1-во място – Магдалена Рафаелова, 2-ро място – Антон Атанасов, и 3-то място – Ясна Германова, а във възрастова група 7 – 11 години: 1-во място - Елица Стоянова, 2-ро място – Адела Парушева, и 3-то място – Белослава Савова.
 

Детското отделение за интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна разполага с 10 легла и в него се оказват реанимационни действия на пациенти от 0 до 18 години от Североизточна България с терапевтични, хирургични, инфекциозни, токсични и други критични състояния. 

 

В отделението работят 7 лекари, 13 специалисти по здравни грижи и 6 санитари. То е с III-то, най-високо ниво на компетентност според Стандартите по педиатрия, анестезиология и интензивно лечение. 

 

От години лекува успешно и най-малките неонатологични пациенти. Кратка равносметка за изминалите 30 години показва, че екипът на Детското отделение за интензивно лечение е спасил хиляди деца.

Коментари