Публикация

Проверки в аптеки и болници със свръхоборот на онколекарства

Проверки в аптеки и болници със свръхоборот на онколекарства

Пациенти на протест срещу мораториума върху нови медикаменти


Започват проверки в аптеки, които са наблюдавани дълго време, както и в определен тип лечебни заведения в цялата страна, в които е забелязан свръхоборот от повишаване на разходите за онкологични лекарства, обяви вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред „България он ер“, пише в новия си брой в. „Сега“.

 

Изданието припомня, че в края на миналата седмица от ГДБОП и спецпрокуратурата обявиха, че е разкрита престъпна група за незаконен износ на скъпи лекарства, платени от НЗОК. От прокуратурата и МВР засега отказват да дадат повече информация за разследването си. При операцията бяха арестувани 7 души за по 24 часа. 

 

„В последните три години НЗОК има твърде голям разход на лекарства, неимоверно висок на фона на намаляване на населението. Няма причини за 150 млн. лв. преразход”, коментира вчера пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от всекидневника. Смята се, че паралелният износ у нас е за около 400 млн. лв. годишно, като две трети от него е легален, а една трета - нелегален.

 

Проблемът с паралелния износ на лекарства, който води до дефицит на животоподдържащи терапии у нас, е от години и се дължи на по-ниските цени у нас в сравнение с тези в Западна Европа. Част от реекспорта е легален, тъй като е част от директивата на ЕС за свободно движение на стоки и при него количества, внесени у нас, могат да бъдат изнасяни за ЕС. 

 

В публикацията е поместен и коментар на заместник-здравния министър за въведения мораториум върху нови лекарства и предстоящия протест на пациенти, насрочен за 9 декември:

 

От новокандидатстващите молекули, върху които има ограничение за следващата година, тези, които нямат алтернатива, са три, съобщи още заместник- министър д-р Бойко Пенков във връзка с мораториума за плащане на нови медикаменти догодина и организирания за събота протест на пациенти, отбелязва изданието.

 

„Това са лекарства за изключително редки заболявания, които все още Комисията по редки болести не е обсъдила дали да ги предложи на касата да ги включи в своята листа за лечение“, поясни зам.-министърът. 
Според него всички останали медикаменти, попадащи под забрана, имат редица алтернативи за лечение. 

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари