Публикация

Д-р Б. Пенков: Нелегалният износ на лекарства е за около 200 млн. лв. годишно

Д-р Б. Пенков: Нелегалният износ на лекарства е за около 200 млн. лв. годишно

Постоянно получаваме сигнали за липсващи медикаменти, коментира зам.-здравният министър 


Постоянно в Министерството на здравеопазването се получават сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, тъй като там цените са по-високи.

 

Това коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред bTV.

 

Най-често обажданията били за лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане

Д-р Пенков отбеляза, че тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества, така че се внасят дори с 10-15% повече. После обаче тези медикаменти изчезвали.

 

По думите на заместник-министъра сивият сектор на този нелегален износ е за около 200 млн. лв. годишно. 

 

Той посочи, че в схемите вероятно има и медицински лица, и обрисува няколко сценария.

 

Например: Постъпваш в болница, пише ти се диагноза, изписва ти се лекарство (скъпо, което е за ревматологични, онкологични, белодробни - астма, ХОББ – заболявания), което е „интересно”, но то не се прилага, защото реално нямаш нужда от него, а после това лекарство се изнася.

 

Другата практика е свързана с аптеките – трябва, например, да си купиш лекарство за астма, но е необходимо да се доплати 25%. Затова ти препоръчват друго, без доплащане, а по-скъпото лекарство се изнася.

 

При някои проверки се оказало, че в складовете има лекарства, но те не се разпространяват в мрежата и в края на месеца се изнасят, защото няма нужда от тях.

Коментари