Публикация

Как менопаузата уврежда тялото

Как менопаузата уврежда тялото

Периодът се характеризира с драстичен спад на нивата на естроген


Менопаузата е сигнал за всяка жена, че трябва да се подложи на пълен медицински преглед. Вашият лекуващ лекар ще ви помогне да откриете потенциални проблеми за здравето, преди да се стигне до сериозно заболяване.

 

Менопаузата се характеризира с драматичен спад на нивата на естроген.  Това е  хормон, който предпазва  организма от остеопороза, сърдечносъдово заболяване и от всички външни признаци на стареенето. Специалистите прогнозират, че когато  той силно намалее, е въпрос на време да се появят заболявания като атеросклероза и остеопороза, обяснява изданието Health 24.

 

Менопауза и кости

 

Остеопорозата е сериозно и дългосрочно последствие от менопаузата. Тя е тиха болест. Разбирате за нея в момента, в който костите ви станат толкова слаби, че един внезапен натиск, удар или падане води до фрактура или контузия на прешлен. 

 

Дефицитът на естроген ускорява изтъняването на костите, което е следствие от нормалния процес на стареенето. Около 25% от жените постепенно започват да страдат от изтъняване на костите, водещо до фрактури.

 

Фрактурите на бедрена кост са доста често срещани при жени с остеопороза в напреднала възраст. До една четвърт от тези, които се възстановят, след това имат нужда да влязат в рехабилитационно заведение или дом за възрастни за по-дълъг период от време. 15% от жените в тази възрастова група умират до 6 месеца след счупването – или от самата фрактура, или от усложненията. 

 

Доказано е, че естроген заместителната терапия може да забави и да държи под контрол развитието на остеопорозата. 

 

Менопауза и сърце

 

След менопаузата, рискът от сърдечна атака започва постоянно да се увеличава. Като цяло, случаите на инфаркт и при двата пола се увеличават с напредването на възрастта.

 

Процентът им обаче е по-голям при жените на 50-годишна възраст, отколкото при мъжете. 

Съотношението между сърдечните атаки при жените и мъжете след 50-годишна възраст намалява до 2:1 до 65-годишна и до 1:1 до 80-годишна възраст. В допълнение, първият инфаркт е по-вероятно да е фатален при жените, а не при мъжете. 

 

Смята се, че намаляването на естрогена причинява неблагоприятни промени в нивата на холестерола и на други мазнини в кръвта, както и на фиброногена – вещество, което влияе на съсирването на кръвта. Тези промени могат да увеличат риска от инфаркт или инсулт. Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртността сред жените.  

 

Менопауза и разпределение на мазнините, мускулна маса и кожа 

 

С напредването на възрастта и с падането на нивата на естрогена мускулната маса намалява, телесните мазнини се увеличават, а колагенът в кожата постепенно изтънява и тя става по-нееластична. 

 

Увеличението на телесното тегло и на общата маса на мазнините, което се случва при много жени, се обяснява с промяната в местоположението на мазнините – от периферните участъци на тялото към коремната област. При някои жени това води до промяна на фигурата от по-женски към по-мъжки тип разпределение на мазнините, което се смята за увеличаване на риска от развитие на сърдечносъдова болест.

 

Други промени:

 

  • Промени в тъканта на гърдите. Жлезистата тъкан намалява и е заместена от мазнини. 
  • Промени в кожата. С намаляването на нивата на естроген кожният колаген постепенно изтънява и става по-нееластичен. Това води до отпускате до образуването на торбички и бръчки по кожата, която става по-суха. 
  • Косопад. Естрогенът стимулира растежа на косата. Когато нивото му започне да пада, растежът на косата се забавя и тя става по-тънка и по-чуплива.
  • Проблеми със зъбите. Намаленото ниво на естроген може да доведе до опадване на зъбите, кървене на венците и възпаления, както и до разклащане на зъбите. Първопричината за загубата на зъби може да се дължи също така на костно заболяване като остеопорозата.   

 

Менопауза и мозък 

 

Естрогенът оказва определено влияние върху работата на мозъка. Той влияе на притока на кръв към него, растежа и оцеляването на нервните клетки, както и начина, по който импулсите се предават по нервните клетки. 

Ниските нива на естроген се свързват с намаляването на умствените способности и заостреността на вниманието. Това включва влошаване на краткосрочната памет,  проблеми с когнитивните функции и загубата на връзка по време на формулирането на изречения.

 

Менопауза и фертилност

 

Тъй като броят на яйцеклетките в яйчниците е намален и овулацията става нередовна, способността за зачеване на жената, намираща се в перименопауза, намалява. Въпреки това обаче бременността все още е възможна. Използвайте контрацепция до изминаването на период, в който не е имало 12 менструални цикъла, ако не планирате бременност.

Кога трябва да отидете на лекар

 

Важно е да се консултирате с вашия личен лекар или гинеколог, ако в семейството си имате близки със сърдечно заболяване и/или остеопороза. 

 

Потърсете незабавно медицински специалист, ако имате следните проблеми:

 

  • Имате продължително, нередовно кървене. Това е особено важно, ако сте с наднормено тегло. 
  • Имате кървене, след като в продължение на 6 месеца и повече не сте имали менструален цикъл. Има различни възможности, като една от тях е рак на матката. 
  • Промените в настроенията създават проблеми. Ако депресията е тежка или продължава повече от 2 седмици, консултирайте се с вашия лекар.

Коментари