Публикация

Сьомга с коричка от подправки и бадеми

Една рецепта на известния нюйоркски готвач Боби Флей


Необходими продукти:

 

  • голямо филе от сьомга , незамразено, приблизително около 150-200 г за порция. Сьомгата трябва да е изчистена - без опашната част, без кожата и без костици;
  • 1 голяма глава червено цвекло, разполовена и нарязана много фино на лентички;
  • 1 голяма глава фенел (резене), разполовена и фино нарязана на жулиени;
  • половин ч.ч. пресни зелени подправки (магданоз, естрагон, копър, кориандър, див лук) на ситно;
  • 6 с.л. зехтин; прясно изцеден лимонов сок; сол на вкус и прясно смлян черен пипер;
  • 2 чаши сурови филирани бадеми;
  • кукркума, захар, сол, лют пипер, смлян черен пипер, кайенски пипер;
  • варен жасминов ориз;
  • по 1 с.л. мед, вода и зехтин .

1. Приготвяне на сместа от поправки: По 2 с.л. семена от копър и кориандър; по 1 с.л. семена синап и кимион; по 1 с.л. кафява захар и сол; 2 ч.л. куркума; половин ч.л. кайенски пипер; половин с.л. прясно смлян черен пипер се загряват в тиган, докато се запекат леко и заухаят (за около 3 минути). След което се пресипват в студ за охлаждане. След като се охладят се стриват в хаванче и се разбъркват с куркумата, лютия пипер, захарта, солта, черния пипер.

 

2. Бадемите се приготвят по следния начин:  към 2 чаши сурови филирани бадеми се добавя по 1 с.л. мед, вода и зехтин и четвърт от горната, вече готова смес от подправки.

Фурната трябва да се загрее до 175 градуса и в нея се поставят така приготвените бадеми, които се запичат за няколко минути, докато придобият златист цвят.

3. В голям дълбок тиган се загряват медът, водата и зехтина, след което се отстраняват от огъня и се разбъркват с о с бадемите и подправките. Сместа се изсипва върху пергамент в тавичка и се оставя да се охлади. С получената бадемова смес се поръсва гарнитурата от варен жасминов ориз (приготвенспоред описанието на опаковката).

 

4. Фурната отново се загрява, този път на170 градуса. Филето от сьомга се слага върху пергамент,  като кожата трябва да е отдолу и се намазва с 2 с.л. зехтин, поръсва се със сол и черен пипер и половината от смесените подправки. Пече се  15-20 минути. 

 

5. В голяма купа се смесват цвеклото, резенето, лимоновият сок, зелените подправки и останалия зехтин. Подправя се със сол и оставете настрани. 

 

Рибата се сервира с гарнитура от свежите зеленчуци и жасминов ориз с бадемова поръска.

Коментари