Публикация

БЛС: Повече контрол в системата, но без да се уронва авторитетът на съсловието

БЛС: Повече контрол в системата, но без да се уронва авторитетът на съсловието

Тиражирането на послания, които навеждат на мисълта за колективна вина на лекарите и участието им в „схеми“, излишно нагнетяват напрежението в сектора


Във връзка със създалия се казус около нелегалната търговия с лекарствени продукти и неефективния контрол върху търговската политика в сектора, Българският лекарски съюз припомня, че от години апелира за предприемане на проверки в системата и налагане на засилен контрол върху лекарствената политика. 

 

В редица свои становища и позиции до институциите съсловната организация е подчертавала значението на ефективния контрол върху лекарствата, тъй като от години основният преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо. 
Не е тайна, че голяма част от надсъбраните средства за здраве, с които би следвало да се изплати т.нар. „надлимитна“ дейност на лечебните заведения, която е реално извършена в полза на пациентите, се пренасочват за запълване на дупки в лекарствения сектор. 

 

Държавните органи са тези, от които зависи както разпределението на финансовия ресурс, така и контролът върху разходването на фискалния бюджет и същите следва да го упражняват ефективно и адекватно.

 

Лекарският съюз счита, че всеки един човек, позволил си да злоупотребява с публични средства, следва да понесе законова отговорност за действията си. Съсловната организация се надява, че след реализиране на проверки по случая, доказалите се виновници, които са участвали в нелегални схеми за износ на лекарства, ще бъдат публично оповестени, за да се избегне уронване авторитета на лекарското съсловие, чрез поставянето на медиците под общ знаменател със знак за вина. 

 

Тиражирането на послания, които навеждат на мисълта за колективна вина на лекарите и участието им в „схеми“, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент, които са достатъчно усложнени в последните години, поради хроничното недофинансиране на сектора и условията на труд, в които са принудени да работят медицинските специалисти. 

 

„Всеки, който е дръзнал да спекулира със здравето на пациентите, посредством разходване на държавни средства за лични интереси, заслужава да получи своето законово наказание. От БЛС настояваме за доказване на персонална вина, след детайлни проверки на участниците в нелегалната търговия. 

 

Ако след тях се докаже вина на колега от гилдията, лекарският съюз категорично ще заеме позиция и мерки. Дотогава обаче, не е редно да се уронва авторитетът на всички лекари, като се посочва участие на такива, без това реално да е проверено и доказано“, споделя д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС. 

Коментари