Публикация

Специалисти обсъдиха на симпозиум в „Токуда“ новостите в лабораторните изследвания  

Специалисти обсъдиха на симпозиум в „Токуда“ новостите в лабораторните изследвания  

В Четвъртата поредна среща на Българското дружество по клинична лаборатория се включиха рекорден брой участници


Четвъртата поредна научна среща на Българското дружество по клинична лаборатория се проведе в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на 2 декември. 

 

Домакин на симпозиума, който събра рекорден брой специалисти, за трети път е болница Токуда. Събитието се организира от Софийския клон на дружеството, като предварителната концепция за среща на столичните специалисти по клинична лаборатория тази година бързо прерасна в общонационален симпозиум. 

 

Над 170 делегати от София и страната - Варна, Бургас, Плевен, Пловдив, Враца, Видин, Стара Загора, Благоевград, Русе, Перник, Самоков и други, присъстваха на срещата.

 

Научната програма засегна интересни теми от новостите в лабораторните изследвания и приложението им в клиничната практика. Представени и разгледани бяха конкретни специализирани теми и предизвикателства в няколко основни сесии – кардиология, ендокринология, хематология, маркери на възпалението, като във всяка сесия бяха представени погледът на лабораторния специалист и клинициста в съответната специалност със споделяне на клиничен опит и представяне на отделни случаи.

 

В сесията по кардиология д-р Веселина Колева, началник на Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, представи темата за биомаркерите при определянето на тежестта на сърдечната недостатъчност и ролята им в диагностиката на исхемичната болест на сърцето („BNP или NT-proBNP в ерата на ARNI- блокерите“), като си партнира с д-р Румяна Радославова от Клиниката по кардиология относно използването и значимостта им в практиката.

 

В интерактивна сесия бяха обсъдени клинични случаи от преданалитичната практика, водени от д-р Виктория Тихиморова от Клинична лаборатория на болница Токуда. Представени бяха и единните стандарти в кодирането на лабораторните изследвания.

Коментари