Публикация

Аминокиселини срещу пролетна умора


Пролетта е тук и снеговете са вече в миналото. За съжаление точно в този сезон много хора започват да усещат изтощение, раздразнителност, безсъние.

Работоспособността им рязко спада, при някои започват да се обаждат хроничните заболявания, особено сърдечно-съдовите и стомашно-чревните.

Всички тези неприятни усещания медиците наричат синдром на пролетната умора. Това не е болест, а много разпространено неразположение, отравящо живота на голяма част от човечеството. Към горните симптоми специалистите добавят влошаване на паметта и вниманието, повишена възбудимост на нервната система.

През пролетта се отбелязва и пикът на възпалителните и алергичните заболявания. Като добавка сезонните колебания променят микрофлората на стомашно-чревния тракт и горните дихателни пътища, което нарушава равновесието в имунната система.

Според медиците основните причини за синдрома на пролетната умора на първо място са колебанията в атмосферното налягане и температурите, а удължаването на продължителността на светлата част от деня обърква вътрешния ни биологичен часовник.

Именно той регулира работата на сърцето, стомаха, белите дробове, главния мозък. Да преминеш на пролетен режим, не е лесна задача, особено когато сънят ти се скъсява с един час при преминаване към лятното време.

Втората причина за пролетната умора е недостигът на аминокиселини и витамини, основния катализатор на всички обменни процеси в организма. През пролетта значително се увеличава потребността не само от витамини, а и от микроелементи, а в хранителните продукти все още са в ограничени количества.

Слабост, световъртеж, умора, ниска съпротивляемост на инфекциозни заболявания – това са признаци за недостиг на витамин С. Суха кожа, безжизнена коса, чупливи нокти – тези симптоми сигнализират, че организмът ви изпитва необходимост от витамин А. Лош сън, повишена възбудимост, загуба на апетит – тук ще ви помогне витамин В6. При мускулна слабост и сърцебиене - снабдете се с витамин В1.

През пролетта приемът на витамини след консултация с лекар е задължителен за хора, които:

- не спазват принципите на здравословното хранене, употребяват малко плодове и зеленчуци

- пушат или редовно пият повече от една чаша алкохол на ден

- преминали са 50-те години

- често спазват диети

- редовно приемат лекарствени препарати

- често са подложени на стрес

- живеят в район с много промишлени предприятия

- бременни жени или майки, които кърмят

За бързо овладяване на симптомите на пролетната умора е създаден и специален препарат - сарженор, съдържащ изцяло природни съставки. В него са комбинирани две незаменими аминокиселини – аргинин и аспартат, които укрепват и енергизират организма, подобряват паметта и вниманието, регулират съня.

Препаратът се препоръчва и при сексуална умора. Обичайният прием е 10 дни три пъти дневно. Може да се дава и на деца, особено в периоди преди изпити, защото няма странични ефекти.

Едно от важните условия за противодействие на пролетната умора е добрият сън. Не го пестете. Отдайте се на пълноценен отдих поне час повече от обичайното. Не пропускайте чистия въздух и редовните разходки. 

Коментари