Публикация

Д-р Жени Стоичкова: Майките трябва да внимават - кърмачетата нямат развит рефлекс на кашляне

Д-р Жени Стоичкова: Майките трябва да внимават - кърмачетата нямат развит рефлекс на кашляне

Родителите на малките деца могат да разпознаят наличието на заболяване на дихателните пътища по затруднения в дишането и използването на допълнителна мускулатура


Д-р Жени Стоичкова е педиатър в ГПИСМП Baby Med ООД в Бургас.

 

Колко вида детска кашлица има и как майката може да ги различи?

 

В детска възраст е прието кашлицата да се разделя по няколко критерия. В зависимост от това каква е нейната продължителност тя може да бъде остра или хронична. Много често в детска възраст тя е рецидивираща. Острата кашлица продължава четири седмици, а след това се класифицира като хронична. Много често кашлицата се повтаря и ако тя е повече от четири-пет пъти годишно и има една и съща продължителност, е добре да се посъветваме със специалист УНГ или пулмолог.

 

Освен това детската кашлица може да бъде специфична и неспецифична – свързана с определен биологичен агент или с неизяснен характер. Има и класификация според нейната продуктивност – дали кашлицата е суха или е придружена с отделяне на секрети и родителите я чуват като влажна.

 

Особеност при кърмачетата е, че тe нямат развит рефлекс на кашляне, както е при възрастните. При тях заболяванията на дихателните пътища биха могли да протекат без кашлица. Затова там трябва да се наблюдава начина на дишане и неговата честота. Трябва да се следи дали има затруднения и използването на допълнителна мускулатура. Родителите биха могли да видят това като хлътване в областта на междуребрието, коремчето или в долната част на шията.

 

Какви са спецификите на терапията при малките деца и подрастващите?

 

Кашлицата е най-честият симптом, който води родителите и техните деца в лекарските кабинети. При малките дечица, особено тези, които ходят на детска градина, в 90% от случаите това се свързва с вирусните инфекции. Инфекциите засяга различни анатомични области, от носа, през гърлото, трахеята и белия дроб. Тук важна роля играе и незрялата имунна система и при тях симптомите обхващат много по-бързо, отколкото при възрастните, голяма част от дихателната система. Ето защо е важно още при появата на кашлицата те да бъдат диагностицирани от лекар.

 

При децата в училищна възраст имунната система е по-зряла и те могат да се справят по-лесно с проблема. Ако при тях кашлицата не отмине до няколко дни, след подкрепата с билкови и природни средства, е добре те да посетят лекар. Има готови стандартизирани билкови препарати, с които биха могли да се облекчат първоначалните симптоми. Повечето препарати съдържат билки, които влияят както на горните, така и на долните дихателни пътища. Те подпомагат отделянето на секреция.

 

За децата препоръчителна е сиропната форма на N-Ti-Tuss, в който се съдържат стандартизирани 7 билки. Тя може да се използва в началото на инфекцията, още преди да се отиде до лекарския кабинет, като подпомагащо прочистването на дихателните пътища средство. По-възрастните могат да приемат таблетки за смучене N-Ti-Tuss, които съдържат 12 билки. Те овлажняват лигавицата на горните дихателни пътища, което помага да не слезе инфекцията надолу. 

 

Препоръчително е тази терапия да е придружена с инхалации с физиологичен разтвор, за да се овлажнява цялата дихателна система.

 

Какви профилактични мерки могат да вземат родителите, за да предпазят децата си от кашлица?

 

През сезона, когато епидемиологичната обстановка сочи повишаване на респираторните инфекции, причинени от вируси, децата могат да приемат имуностимуланти, както въз основата на билки, така и на химически формули, а също и хомеопатични препарати. Това трябва да стане през есенните месеци – октомври и ноември, преди да се е засилила вълната от респираторни заболявания и преди да е дошъл грипът.

 

Какъв би бил най-важният съвет, който може да отправите към майките?

 

Появи ли се кашлицата вниманието трябва да бъде изострено, защото се случва нещо с дихателната система на детето. Ако тя е придружена с температура или обриви, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.  

Коментари