Публикация

Свръхконсумацията на алкохол и мазни храни изключват имунната защита

Кога се очаква грипна епидемия у нас?


Мисля, че няма да има грипна епидемия по Нова година. Други години по това време имахме доста повече изолирани вируси у нас, а и в Европа. За миналата седмица на континента положителните проби са само 6%, а не 40-50-60%. Вероятно епидемията ще е в края на януари – началото на февруари.

 

Това коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV. 

 

Вчера стана ясно, че у нас е потвърден първият грипен щам за сезона с името „Ямагата”. Открит е при 14-годишно дете, постъпило за лечение в Пета МБАЛ в София.

Трябва да сме подготвени, трябва да подсигурим имунната защита и тя да може да се приспособява по-безрисково. Хубаво е да знаем кои хранителни вещества ни съдействат в тази посока. В този период храненето трябва да е балансирано, разнообразно, в никакъв случай с много гощавки и алкохол, тъй като това би изключило имунната ни защита за едно до две денонощия. 

 

Свръхкалоричното хранене и свръхконсумацията на алкохол са стрес за организма,

поясни проф. Донка Байкова, специалист по диететика и здравословно хранене.  

Хората, които постят в момента, трябва подходящо да съчетават отделните групи растителни храни, с цел „доставяне на добър по качество белтък“. Проф. Байкова отбеляза, че при едно хранене е добре да се приемат бобови и зърнени храни, както и сезонни зеленчуци и плодове. По този начин ще може да се внесат в организма много витамини и минерали, които стимулират производството на имунни тела. 

 

Ако човек не е на вегански режим – може да приема риба, яйца, млечни продукти, нетлъсто месо.

 

„Никой не е казал, че празниците са само една вечеря или един обяд. На Бъдни вечер на трапезата може да присъстват 9 или 11 ястия, но от тях да се опита по една хапка, за да се спази традицията… Да не забравяме, че следват низ от празници”, посочи още проф. Байкова.

 

По думите й е полезно всеки ден човек да приема по една скилидка чесън или половин глава лук, лъжичка синапено масло към ястия и салати, пчелни продукти (прополис, пчелен мед, пчелно млечице), джинджифил, пилешка супа. 

 

Д-р Кунчев отбеляза, че различаването на грип от респираторните заболявания е лесно: при грип никой не се чуди дали вече е болен, всичко е ясно още на сутринта – висока температура, главоболие, болки в мускулите. Това е заболяване на целия организъм, докато при респираторните заболявания оплакванията не са така силно изразени, човек се чуди дали все пак да не отиде на работа.

 

Главният държавен здравен инспектор отбеляза, че няма особена зависимост между грипа и температурата навън, но определено при минус 20 градуса хората си стоят у дома и ограничават контактите си, което способства и за ограничаване на заразяванията. 

 

„При доста резки промени в температурите организмът малко по-трудно се адаптира. Това също се отразява на защитните сили и хората са по-податливи на вируси, но и на всички останали причинители“, поясни д-р Кунчев.

 

Експертите за пореден път напомниха, че антибиотиците са предназначени за бактериалния инфекции, а не за вирусни. И препоръчаха, ако човек е болен, да не ходи на работа, защото така вреди и на себе си, и на колегите си, които може да зарази.

 

„При начеваща грипна епидемия имунизацията в този момент е закъсняла. Организмът няма да има необходимите 20 дни, през които да изработи антитела след поставяне на ваксина“, изтъкна д-р Кунчев.

 

Той допълни, че предпазните маски пък имат само ограничен ефект, защото след 15-ина минути стават пропускливи. Все пак може да се използват при временни контакти, например на болен с членовете на семейството му у дома, като маските не се носят постоянно.

Коментари