Публикация

В Плевен ще бъде извършена роботизирана урологична операция


За първи път у нас ще бъде извършена роботизирана урологична операция с хирургичната система Da Vinci S. Тя ще бъде направена от проф. Отавио Де Кобели от Милано.

Това ще стане в рамките на провеждащия се в Плевен Втори семинар с практическа сесия по роботизирана хирургия в гинекологията и урологията с международно участие, който ще продължи до 12 май.

В Телекомуникационния ендоскопски център на Медицинския университет в Плевен днес специалисти имаха възможност да оперират върху живи тъкани с демонстрационен робот „Да Винчи”.

Утре председателят на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия проф. Анджело Маджони ще изнесе лекция. Той ще бъде и модератор в хирургия на живо, извършена от проф. Григор Горчев, ректор на МУ-Плевен, с роботизираната система Da Vinci S.

В последния ден на форума доклади ще изнесат уролози от страната и чужбина - проф. д-р Отавио де Кобели (Европейски институт по онкология в Милано, Италия), проф. д-р Коман Йоан (Румъния) и д-р Цветин Генадиев (Университетска болница „Лозенец”, София).

Гинеколози и уролози от Румъния, Гърция и Италия ще споделят опит в роботизираната хирургия с колегите си от България.

 

Коментари