Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в страната

Безплатни прегледи за туберкулоза в страната

Специалисти ще консултират, при установяване на болестта пациентите ще бъдат насочвани за лечение


В периода 11-15 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза във всички областни градове на страната, информира Министерството на здравеопазването.

 

Това е четвъртата кампанията „Седмица на отворените врати” за 2017 г. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към МЗ и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. При откриването на заболяването своевременно ще бъдат предприети мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което да е прекъсне веригата за предаване на инфекцията.

 

По време на третата кампания за 2017 г., която се проведе през септември, са анкетирани за туберкулоза 3 079 души, от тях в риск от заболяването са били 1 738, на които са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Туберкулоза е установена при 34 души, а 72-ма са диагностицирани с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика. Най-много хора са преминали в МБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, СБАЛПФЗ - Бургас, СБАЛПФЗ - Пазарджик, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен, МБАЛ – Силистра, СБАЛПФЗ - Враца.

 

От началото на 2017 г. общо анкетирани за туберкулоза са 9 574 души, на 5873 в риск за инфектиране са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 97 души с болестта, които са започнали лечение, и 445 души с латентна туберкулозна инфекция, които провеждат химиопрофилактика.

 

По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2017 г. „Седмици на отворени врати”  анкетираните за туберкулоза 99 691. Броят на лицата, диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечение, е 1 099. При други 3 906 души е установена латентна туберкулозна инфекция и те са обхванати с химиопрофилактика.

 

През годините кампанията е доказала своята ефективност както за откриване на пациенти с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, така и за превенция на болестта в страната, допълват от здравното министерство.

 

Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза, може да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

Коментари