Публикация

Съветите на Mayo Clinic за бебешките колики

Съветите на Mayo Clinic за бебешките колики

Билкови препарати, промяна на обстановката и повече внимание ще помогнат на детето ви да не плаче


Една от най-престижните болници в САЩ – Mayo Clinic, дава практични съвети как може да помогнем на нашето бебе, страдащо от колики. Специалистите изброяват като възможни опции за терапия използването на газогонни медикаменти без рецепта в аптеките и пробиотици. Много полезни са и някои промени в начина на кърмене или вида на адаптираното мляко, режима на майката кърмачка и нейното хранене.

 

Ето и някои съвети на специалистите от болницата

 

как да успокоим детето в този мъчителен период за него и за цялото семейство

 

Предложете му биберон. При много бебета сученето успокоява. Дори детето ви да е на кърма, няма проблем да му предложите биберон, за да го успокоите.

 

Облекчаване на бебешки колики

 

  • Подръжте го на ръце. Гушкането помага на някои бебета да се успокоят. Други пък спират да плачат, когато ги държите плътно до тялото си, увити в одеяло. Опитайте да носите детето в прашка за бебета. Не се притеснявайте, че ще го разглезите много, като го държите на ръце твърде дълго. 
  • Люшкайте бебето. Нежно полюшвайте бебето си на ръце или в прашка. Може да поставите мъничето по корем на коленете си и да го полюшвате плавно. Излезте навън на разходка с бебето си или пък да го сложете в детска седалка в колата и покарайте из района. Добре е да използвате вибрираща детска седалка. 
  • Усилете монотонния шум. Някои бебета плачат много по-малко, когато има постоянен фонов шум. Докато носите или люшкате детето, включете аспиратора в кухнята или пък вентилатора на банята. Друга възможност е да пуснете CD със записи на звуци от природата като океански вълни, водопад, лек дъжд или ударите на човешко сърце. Понякога тиктакането на будилник или метроном също могат да свършат работа. 
  • Опитайте с лека топлина или докосване. Поглезете бебето с топла баня, а след това потъркайте коремчето му с мека кърпа. 
  • Оставете бебето само на спокойствие за известно време. Ако нищо друго няма ефект, оставете бебето в креватчето да си почине за 5 – 10 минути.

Бебешки колики - как да помогнем

 

Когато вече нямате идеи как да се справите

 

Понякога въпреки всичките ни опити не успяваме да успокоим бебето, измъчвано от болезнени колики. Това, което действа добре  един ден, на следващия може да раздразни детето повече. Ако нервите ви са опънати, помнете:

 

Никога не раздрусвайте бебето си. Ако сте отчаяни, че не можете да успокоите детето си и усещате, че не можете да сдържите нервите си, по-добре предайте бебето за известно време на друг възрастен човек, на когото имате доверие. Ако сте сама с бебето, по-добре го сложете да легне на обезопасено място като неговото кошче или креватче и идете в другата стая, докато се успокоите.

 

Няма нищо лошо в това да позволите на някой друг да ви замести, за да си починете. Много е стресиращо да слушате как бебето ви плаче в продължение на много дълги периоди, така че помислете и планирайте кога някой може да ви замести, за да си починете. Уговорете се предварително с доверен близък, който може да ви помага с бебето, за 

да си осигурите по малко време само за себе си. 

 

 

Алтернативни методи

 

Много родители споделят, че успяват да успокоят плачещото бебе с алтернативни лечебни средства. Сред тях са:

 

  • Билкови чайове;
  • Билкови натурални продукти, като например масло от копър;

Санколик - помощ за бебето

  • Хомеопатични средства;
  • Вода със захар;
  • Масажи;
  • Акупунктура

 

Потърсете подкрепа

 

Грижите за бебе с колики могат да бъдат много изтощителни и стресиращи дори за родители, които вече имат опит. Помнете, че трябва да се погрижите и за себе си. Ето някои съвети в това отношение:

 

  • Направете почивка. Когато вече не може да се справяте, помолете вашия партньор или пък друг близък да поеме грижите за бебето за малко. Възползвайте се от предложенията за гледане на дете от приятели и съседи. Дори да имате само час за себе си, това ще ви подейства много освежаващо.
  • Споделете притесненията си. Нормално е понякога родители в тази ситуация да се чувстват безпомощни, депресирани, виновни или ядосани. Споделете това, което ви притеснява, със своя съпруг, съпруга, партньор или просто с някой близък, който ще ви изслуша. 
  • Опитайте се да останете позитивни. Не измервайте как сте се справили като родители по това колко плаче вашето бебе. 

 

Бебешки колики - има ефективно решение

 

  • Погрижете се също и за себе си. Яжте здравословни храни. Оставете си време за някакви физически упражнения като например бързо ходене всеки ден. Ако можете, спете тогава, когато спи и бебето – дори това да е през деня. Избягвайте да пиете алкохол и други възбуждащи напитки.
  • Помнете, че всичко това е временно. Болезнените колики обикновено намаляват след 3-месечна възраст на детето.

 

Като цяло, добре е да знаете докъде се простират  възможностите ви. Ако бебето плаче продължително и това ви напряга прекалено, не се притеснявайте да потърсите помощ от някой друг, съветват специалистите от Mayo Clinic.

Коментари