Публикация

Ситните пъпчици при бебето показват възпаление на потните жлези

Ситните пъпчици при бебето показват възпаление на потните жлези

По кожата на вратлето, раменете, гръбчето и областта на деколтето на бебето може да се появяват ситни малки бели пъпчици. Как да помогнем на бебето и какво да правим, обяснява д-р Малена Герговска, Дерматолог в МЦ „Полимед” и Дерматологична клиника "Евродерма"!


       Потните жлези на бебето започват да функционират още от третата-четвъртата седмица след раждането. Това обаче не са жлезите под мишниците, както при възрастните хора, а са тези, които се намират на дланите, ходилата, около вратлето, раменете и гърба. Те са от различен тип, като при новороденото отворите им са много по-големи, отколкото са тези на космите, които са почти незабележими.

      Затова, през първите месеци след раждане, възпаленията на потните жлези са по-чести, отколкото тези на мастните, обяснява д-р Малена Герговска, Дерматолог в  МЦ „Полимед” и Дерматологична клиника "Евродерма".

       Когато потните жлези се възпалят, се получава обрив, който ние дерматолозите наричаме перипорит - възпаление около порите, от които изтича потта. По кожата на вратлето, раменете, гръбчето и областта на деколтето, където са разположени най-многото потни жлези, се появяват малки бели пъпчици. Те могат обаче да се появят навсякъде по тялото на бебето, особено, ако то е облечено много или е в стегнати и тесни дрешки.

Цветът на пъпчиците може да се промени и те да станат по-жълтеникави или по-розови, което показва, че възпалителния процес се влошава. А това вече става и причина родителите да потърсят консултация с дерматолог.

      Как можем да помогнем на бебето, съветва д-р Герговска:

1. Бебето не трябва да се навлича с прекомерно много дрехи. 

2. Да не му се слагат вълнени жилетки, нито такива с изкуствени материи, защото те дразнят и предизвикват още по-силно потене. Да се обличат по-леки, широки и задължително памучни дрешки.

4. Във водата на ваничката за къпане да се добавят няколко кристалчета калиев перманганат, така че тя да стане съвсем бледо розова. Бебето може да се къпе с отвара от смрадлика или лайка, които за 3-4 дни обикновено успокояват възпалението.

 

       Бебешката кожа изисква повече грижи от обичайното, тъй като е много по-чувствителна – затова почиствайте, хидратирайте, омазнявайте ежедневно кожата на цялото тяло!

Ето и няколко практически съвета за поддържане за здрава бебешката кожа:

В банята:

      Да се къпе бебето всеки ден с вода и сапун, е една от най-разпространените грешки, особено за новороденото. Достатъчно е, то да се къпе 2-3 пъти седмично, поне докато само не почне да се цапа повече. През останалото време се мият единствено дупето и гънките. Всекидневното къпане изсушава неговата все още несъвършена кожа и отмива естествената му хидратация, която на тази възраст е недостатъчна. Винаги трябва да се използват само подходящи за бебета продукти.
Водата ве важно да не е прекомерно топла и по време на къпането е уместно да се следи температурата ѝ.

Времето навън:

      През зимата кожата допълнително се изсушава и затова нека ежедневно се намазва с хидратиращ или омазняващ крем. Детето трябва да приема достатъчно течности и в стаята е препоръчително да се сложи овлажнител за въздух. Но, трябва редовно да се почиства апарата, за да не се причинят на бебето респираторни нарушения.

Кожата под памперса:

      Кожата в тази област изисква специално внимание, тъй като тя винаги е влажна и замърсена.Не трябва да се пропуска редовната смяна на памперсите и да се  почиствате с бебешки кърпички, нода се позлват само тези, котио са напоени с вода, без аромати и консерванти! За предпочитане е бебето да се измива след тоалет.След това може да се приложи подходящ за тази област крем против подсичане.

 

Добрата грижа за бебето в този начален период, е чудесна основа за здрава кожа през целия живот!

 

Д-р Малена Герговска, Дерматолог в МЦ „Полимед” и Дерматологична клиника "Евродерма”, консултира след предварително записване на тел. 0887 989 082

 

www.drgergovska.com

 

 

Коментари